FHM:s förklaring – därför analyseras färre prover från Kronoberg

Publicerad

På dagens presskonferens svarade Folkhälsomyndigheten på varför Region Kronoberg får en lägre labbkapacitet än andra län, som exempelvis grannlänet Kalmar.

– Det är inte så lätt att ställa om, säger Sara Byfors, enhetschef på Folkhälsomyndigheten under dagens presskonferens.

I veckan gick Region Kronoberg ut med att provtagningen för allmänheten pausas, eftersom laboratorierna inte mäktar med att analysera testen som skickas dit.

– I Kronoberg så är flaskhalsen analyskapaciteten, snarare än att få ut provtagningskiten, säger Sara Byfors.

Regionstyrelsens ordförande, Mikael Johanson (M) har riktat kritik mot att Kronobergs län fått en viss kvot att förhålla sig till, när det gäller antalet PCR-tester som ska analyseras.

Region Kalmar har tilldelats en testkapacitet från FHM på omkring 19 000-20 000 test per vecka för allmänheten i form av egenprovtagning. Samtidigt är Region Kronobergs kapacitet endast 7800 test per vecka för samma grupp.

– Varje region har sitt eget system. Det går inte att varje dag justera efter var behovet är störst för dagen, säger Sara Byfors.

SVT Småland sökte Folkhälsomyndigheten för en enskild intervju men blev hänvisade till presskonferensen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.