Fi satte rosa glasögon på valaffischer

Uppdaterad
Publicerad

Feministiskt initiativ ”lånar” nu motståndarnas valaffischer. I natt satte de rosa glasögon på de andra partiföreträdarna.

– Vi har satt upp rosa glasögon för att lyfta frågan om jämställdhet, säger Ewelina Axell, ordförande för Feministiskt initiativ i Jönköping.

Aktionen genomfördes runtom i landet och bilder på dem sprids nu i sociala medier med texten ”låt dem sitta kvar efter valet också”.

Val 2014 i Småland och på Öland

 – Det är en liten opinionsyttring med glimten i ögat. Det är viktigt att de här frågorna inte försvinner från det offentliga samtalet en vecka före valet. Vi är garanten för att de kommer att vara kvar när vi kommer in i riksdagen, säger talespersonen Gudrun Schyman.

”Effektsökeri”

Men affischförändringen uppskattas inte av andra partier. KD kallar FI för snyltare och demokratiminister Birgitta Ohlsson kallar det för effektsökeri.

– Väldigt trist.  Jag tycker att vi ska sätta den feministiska dagordningen genom att prata politik, inte genom att förstöra för andra. Att sabba andra partiers affischer är inte en opinionsyttring med glimten i ögat, utan ett angrepp också på yttrandefriheten,  säger Birgitta Ohlsson (FP).

Kan komma att polisanmälas

Affischeringsföretaget JCDecaux, som sköter mycket av affischeringen säger till Dagens Media att det kan bli aktuellt med polisanmälan. Det är rutin vid skadegörelse, vilket de anser att det är.

– Det är klart att det är skadegörelse. Varför ska man förstöra sina motståndares kampanjer? säger Malin Otterström, pr- och kommunikationsansvarig på JCDecaux, till Dagens Media.

– Det är inte skadegörelse. Vi har ju inte förstört något, säger Ewelina Axell. De är bara ditsatta med häftmassa. Och redan i eftermiddag och i kväll ska vi ta bort dem.

Polisen i Jönköping hade på måndagseftermiddagen inte tagit emot någon anmälan mot glasögonsaktionen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014 i Småland och på Öland

Mer i ämnet