Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Tillförordnad socialchef i Borgholms kommun, Lars-Gunnar Fagerberg, tycker det känns osannolikt att de skulle vaccinerat en omsorgstagare utan medgivande. Foto: Hamed Ubaidi-Karlsson & Fanny Asplund/SVT.

Borgholmsbor anklagar kommunen – ska ha gett coronavaccin utan medgivande

Uppdaterad
Publicerad

En äldre kvinna i Borgholms kommun ska ha fått coronavaccinet utan sitt medgivande. ”Ett övergrepp”, säger kvinnans anhöriga – men kommunen har en annan syn på saken.

De anhöriga berättar för SVT Nyheter Småland att en sjuksköterska i torsdags klev in i kvinnans bostad – utan skyddsutrustning som visir, munskydd och förkläde.

Sjuksköterskan ska ha pratat snabbt och den äldre kvinnan ska inte uppfattat vad hon sa. Hon ska sedan ha dragit ner tröjan på kvinnan och injicerat en spruta med covidvaccinet.

– Det var förvirrande för min släkting och kan nästan ses som ett övergrepp, säger en nära anhörig till kvinnan som vi valt att kalla ”Hanna”.

Hade din släkting tänkt ta coronavaccinet eller inte?

– Jag tycker inte det är väsentligt om hon ville eller inte. Hon var öppen för det, men ville inte ta det just nu. Det handlar om att hon skulle få fattat beslutet själv, säger ”Hanna”.

Kommunens syn

När SVT ringer upp verksamhetschefen för äldreomsorgen i Borgholms kommun, Maria Svanborg. Hon säger de känner till händelsen, men att de inte har samma syn på händelsen som de anhöriga.

– Jag har varit i kontakt med sjuksköterskan som säger att hon frågade kvinnan om hon ville ha vaccinet, varpå kvinnan ska ha svarat ja, säger hon.

Helt klar i huvudet

Kvinnan ska tidigare ha fyllt i en hälsodeklaration, men inte uppfattat att den rörde coronavaccinet. Hon trodde att det var ett vanligt rutinuppdrag för att uppdatera aktuell information.

Hon beskrivs av sina anhöriga som klar i huvudet trots sin höga ålder, men har nedsatt hörsel och syn. Den nedsatta synen gjorde att hon inte själv kunde läsa hälsodeklarationen, och kunde därför inte se att den rörde vaccinet mot covid-19.

Hon upplever inte heller att någon förklarat det för henne.

Ska svara ja

Dessutom ska hälsodeklarationen föregås av en dialog mellan vårdpersonalen och omsorgstagaren för att det ska räknas som ett medgivande, säger Lars-Gunnar Fagerberg, tillförordnad socialchef i Borgholms kommun, till SVT.

– Man får en konkret fråga om man vill ha vaccinet, och om man svarar ja på den så får man fylla i hälsodeklarationen, säger Lars-Gunnar Fagerberg.

Fotnot: ”Hanna” heter egentligen något annat

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet