Helen Karlsson är en av dem som polisanmält leverantören. Foto: Privat

Fick djurfoder med vass, pinnar och löv: ”Kände mig grundlurad”

Publicerad

Helen Karlsson från Förlösa utanför Kalmar är en av minst 14 djurägare som gått samman och polisanmält en foderleverantör. Efter förra årets torka beställde de foder i plastbalar. Men när balarna kom fick de en chock. Enligt djurägarna innehöll balarna vass, pinnar, löv, plast och annat skräp.

– Jag kände mig grundlurad. När jag öppnade balarna luktade det sjöbotten och ruttet. Där fanns pinnar, vass och löv, säger Helen Karlsson till SVT Nyheter Småland

En annan djurägare som också köpte foder har talat med P4 Kronoberg. Djurägaren säger att hon betalade över 60 000 kronor. Men innehållet gick enligt henne inte att använda som djurfoder.

– Det var blandat med fjolårsgräs, tistlar, plastpåsar, pinnar och skräp. Allt annat än mat, säger hon till P4 Kronoberg.

Minst 14 djurägare som köpte foder har gemensamt polisanmält leverantören. De säger att de utan framgång försökt få köpen hävda och pengarna tillbaka.

– Innehållet i balarna luktade sjöbotten och ruttet, säger Helen Karlsson.

Hade aldrig köpt om hon vetat

När SVT Nyheter Småland når leverantören säger han att han på förhand sagt att fodret han sålde var blött och av låg kvalitet.

– Jag sa att det inte vara vall. Att det var en andra skörd och att det var blött.

Helen Karlsson säger dock att hon inte hade fått någon information om att det hon köpte skulle vara av dålig kvalitet.

– Hade vi vetat det hade vi naturligtvis inte handlat av honom då, säger hon.

Leverantören säger också att den som levererat balar från honom till de aktuella djurägarna i några fall kanske kan ha blandat ihop hans balar med balar inköpta från annat håll. 

– Jag kan se på bilder som djurägarna tagit att innehållet i vissa balar inte kommit från mig. I några fall handlar det om flera år gammalt foder, säger leverantören.

Gammalt gegg, vass och pinnar

Helen Karlsson säger att den information hon hade fått på förhand var att det hon köpte skulle vara fullgott foder. Istället fick hon vad hon beskriver som gammalt gegg blandat med vass, pinnar och annan bråte.

– För mig är det som hänt ingen personlig katastrof. Jag köpte relativt få balar och har haft annat foder som jag kunnat använda. Men flera av de andra som köpte mer än jag är helt förtvivlade.

Enligt Helen Karlsson vittnar några av de andra djurägarna om att de inte haft någon annan utväg än att försöka ge det dåliga fodret till djuren. Djuren har dock vägrat att äta det och istället stått och skrikit av hunger.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kalmar

Mer i ämnet