Foto: TT

Film som påstås visa mordet på Catalán kritiseras

Publicerad

Kongo-Kinshasas regering visade ett klipp för journalister som påstås vara mordet på Zaida Catalán. Nu får agerandet kritik av FN.

I klippet påstår regeringen i Kongo-Kinshasa att det är FN-experten Zaida Catalán uppväxt i Högsby och amerikanen Michael Sharp. Filmen visar ett par som ser ut som dom. De två personerna är på filmen omringade av sju män och en sekvens visas där de beordras sätta sig ner och sen skjuts ihjäl, rapporterar Sveriges Radio.

Filmen visades för journalister i Kinshasa under måndagen. Genom filmen vill regeringen visa sin oskuld och peka ut den lokala milisen Kamwina Nsapu som ansvarig för morden.

Mordet på FN-anställda Zaida Catalán

– Det är så här milisen Kamwina Nsapu agerar. Våra poliser och militärer har anklagats för att vara inblandade i morden, så är det inte. Bilderna talar för sig själva, säger regeringstalesmannen Lambert Mende till Sveriges radio.

FN kritiserar

Nu kritiseras agerandet av FN som anser att filmen inte skulle ha visats, dels för att det är bevismaterial i ett brottmål men också av respekt för anhöriga.

Kongos regering har återkommande anklagats för att ligga bakom massakrer i Kasai-regionen.

Zaida Catalán och Michael Sharp kidnappades i Kasai-provinsen den 12 mars. Hon var på ett FN-uppdrag i området i egenskap av expert på mänskliga rättigheter och ingick i en grupp som skulle övervaka FN-sanktionerna mot Kongo-Kinshasa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet på FN-anställda Zaida Catalán

Mer i ämnet