Utvandrarnas regissör Jan Troell tillsammans producenten Bengt Forslund på Alvargården på Öland. De visade klipp från Jan Treolls karriär. Foto: Johan Nordström/SVT

Mästerregissören om flykten till Småland

Falsk blygsamhet, nja. Filmmästaren Jan Troell verkar genuint ödmjuk. När han besökte Öland fick han publiken att vika sig av skratt. Och för SVT Nyheter Småland berättar han hur flykten undan Hitler tog honom till de småländska skogarna.

Jan Troell filmade en av svensk historias mest sedda filmer: Utvandrarna. En stor del av filmen spelades in på Klasatorpet söder om Emmaboda. Men redan innan inspelningen i slutet av 60-talet hade skåningen Jan Troell en stark relation till Småland.

Flydde Hitler

När Hitler och de tyska trupperna ockuperade Norge och Danmark under andra världskriget var många i Malmö rädda att tyskarna skulle bomba. Jan Troell var 8 år och familjen tog med honom till Mörtfors mellan Västervik och Oskarshamn. Där var han i flera månader.

– Jag har en varm relation till Småland sedan dess. Mörtfors var en underbar plats och jag har sedan dess återvänt flera gånger. Dessutom kommer min fru Agneta från Västervik, säger Jan Troell till SVT Nyheter Småland.

”Stor filmskapare”

Under lördagen deltog han i ett filmsamtal arrangerat på Alvargården i Kastlösa på Öland. Han och kompanjonen Bengt Forslund, som varit producent åt Troell många gånger, visade klipp från deras filmer och diskuterade verken.

Ett femtiotal betalande satt med.

– Det är fantastiskt att ha en av våra största filmskapare i så privat miljö. Han har gjort berömda filmer och är ändå väldigt ödmjuk, säger Shari Strandmark från Film & Kultur på Öland som är med och arrangerar.

Utvandrarna i ny version

Förra året avslöjades det att Utvandrarna ska spelas in på nytt. Regissören Daniel Espinosa, som nu blivit ett stort namn i Hollywood efter att han slagit igenom med Snabba Cash, har varit på plats i Växjö och Vilhelm Mobergs hemtrakter inför inspelningen. 

– Jag vet egentligen inget om hans projekt. Daniel Espinosa ringde mig och frågade om jag hade något emot det. Jag har fattat det som att han ska göra en modern film som behandlar dagens flyktingkris. Jag vet inte hur han ska ta in Villhem Mobergs historia. Det blev aldrig utrett. Men jag önskar honom lycka till, säger Jan Troell.

Vad tror du om att göra en modern version av Utvandrarna?

– Om man gör det bra, så kan det bli meningsfullt.

Vad känner du för din film Utvandrarna i dag?

– Jag tänker på filmerna med värme. Vi höll på och spelade in i två år och för min karriär har den betytt mycket. Själva arbetet var fantastiskt, jag fick jobba med underbara skådespelare, säger Jan Troell och syftar på bland annat Liv Ullman och Max von Sydow.

Lyfte fram von Sydow

Under samtalet berättar Jan Troell många historier om inspelningarna förr. Trots att Max von Sydow hade en internationell karriär kom han hem till Sverige för att bland annat spela in Uppehåll i myrlandet år 1965. I Hollywood var Max von Sydow en stjärna och hade fem personer som sminkade honom.

– Hos oss gjorde han det själv. Han och Allan Edwall hjälpte till att bära saker. När jag inte fick ihop tekniken med kameran kom Max med lösningar, bland annat hur han kunde hjälpa till att sköta kameran, berättade Jan Troell under kvällen.

Subtil humor

Flera gånger skrattar publiken hejdlöst åt Jan Troell. Inte för att han sagt något speciellt roligt. Kanske för hans lågmäldhet. Att han knappt verkar ha reflekterat över vilka klassiker han skapat tillsammans med Sveriges främsta skådespelare.

Producenten Bengt Forslund berättar gärna och mycket om filmerna de gjort. Efter att han visat ett långt klipp från Uppehåll i Myrlandet frågar han vad Jan Troell tänker om filmen.

Troell andas lugnt. Tänker efter.

– Ja men... jo, jag gillar verkligen den.

Publiken skrattar. Jan Troell ler.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer