Finansminister Magdalena Andersson (S) säger att det ökade statsbidraget ska hjälpa kommunerna med personlig assistans Foto: SVT

Finansministern: ”Viktigt att kommunerna kliver in”

Uppdaterad
Publicerad

De generella statsbidragen ska hjälpa kommunerna med bland annat ökade kostnader för personlig assistans. Det säger finansminister Magdalena Andersson (S). Men de pengarna kommer inte räcka menar Sveriges kommuner och landsting.

Sedan Försäkringskassans bedömningar hårdnat om vilka som ska beviljas assistansersättning, så ökar antalet som istället söker hjälp av kommunen. 500 personer i hela landet har hittills i år vänt sig till sin hemkommun istället.

– Det är otroligt viktigt att kommuner och landsting kliver in istället så att de som behöver stöd får det. Här har vi sedan tidigare tio miljarder som går till kommun och landsting för att de ska kunna sköta sina uppdrag. Sedan ytterligare fem miljarder 2019 och fem 2020, säger finansministern Magdalena Andersson (S).

Ökande kostnader för assistans

”Märkligt att hänvisa till”

Magdalena Andersson säger att det är viktigt att regeringen säkerställer att kommunerna har de resurser de behöver och att regeringen nu ökat de generella statsbidragen.

Men det generella statsbidraget som ministern talar om ställer sig Annika Wallenskog, chefsekonom på Sveriges kommuner och landsting (SKL), frågande till.

– Jag tycker det är lite märkligt att man hänvisar till det. De generella statsbidragen är ju inte kopplat till just personlig assistans. De bidragen ska ju gå till finansiering av välfärden i stort, det är ju en generell välfärdsinvestering, säger Annika Wallenskog.

Ville få ner kostnaderna

Att en viss del av kostnaderna nu har flyttats från staten ut i kommunerna menar finansministern inte var tanken.

– Vi hade en kostnadsutveckling i assistansen som var viktigt att få koll på, också i den utsträckning vad det handlade om fusk, säger Magdalena Andersson (S).

Hon säger också att det här är resultat utifrån domar och inget som regeringen styr över. Regeringen får inte lägga sig i hur en myndighet tolkar rättspraxis och lagen, men har ansvar för att följa upp konsekvenserna.

Inspektionen för socialförsäkring kom i december i fjol fram till att Försäkringskassan dittills agerat rätt. I och med att Försäkringskassan varit tvingade att följa de vägledande domarna så har det alltså inte funnits något annat alternativ än att bli strängare i sina bedömningar.

Rättspraxis

Domar i Högsta Förvaltningsdomstolen (f.d Regeringsrätten) är prejudicerande, vilket innebär att de blir vägledande för hur lagstiftningen ska tolkas, därför måste exemplevis Försäkringskassan följa resultatet av dessa domar.

Domar i Kammarrätterna, steget under Högsta Förvaltningsdomstolen, har också en stark betydelse för rättspraxis.

Källa:Assistanskoll.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ökande kostnader för assistans

Mer i ämnet