Kartan skall hjälpa till med fiskefångst. Foto: SVT TT

Nappar du på nya fiskekartan?

Publicerad

Sveriges länsstyrelser har tillsammans med Jordbruksverket och Havs- och vattenmyndigheten skapat en digital karta över Sveriges alla fiskevatten. En karta som aldrig tidigare funnits i den här storleken.

Digitala fiskekartor har det funnits tidigare men inte i den här omfattningen och inte med alla områden samlade under samma paraply.

Sätet för utvecklandet av fiskekartan har varit på Länsstyrelsen i Jönköping men alla Sveriges Länsstyrelser har bidragit med information.

– Den skall innefatta alla områden där det går att köpa fiskekort och det skall underlätta för allmänheten att lätt kunna hitta vart det går att fiska, säger Anton Halldén på Länsstyrelsen i Jönköping som jobbat med att framställa kartan.

Flera års arbete

Arbetet med kartan har pågått i flera år och tanken är också att det skall bli lättare för länsstyrelserna att samarbeta över gränserna, eftersom man har ett lagkrav att hålla ett register över alla Sveriges fiskevårdsområden.

Kartan kommer även innehålla information om vad det finns för sorters fisk i de olika vattendragen och hur man får tag i kontaktpersoner för att till exempel köpa fiskekort.

– Just nu är det svårt i många sjöar att få kontakt med fiskekortsförsäljare. Det finns väldigt lite information på nätet om det, och man får köra väldigt mycket ”knacka dörr” eller känna rätt person för att veta hur man skall ta sig vidare, säger Johan Lihné, sportfiskare i Växjö.

Hemsidan där fiskekartan kommer att finnas tillgänglig kommer att vara helt klar under våren 2019.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer