Foto: TT

Nu ska fiskekvoter i Östersjön fastställas

Publicerad

På måndag den 15 oktober kommer 2019 års fiskekvoter att fastställas när EU:s jordbruks- och fiskeministrar samlas i Luxemburg.

Under EU-mötet förra året fanns ett förslag om förbud att fiska ål i Östersjön, men det vann inte tillräckligt stöd. Sveriges landsbygdsminister Sven-Erik Bucht var då inte nöjd med det beslutet.  

– Tyvärr kom vi inte i mål med ålen, men jag kommer självklart fortsätta att göra vad jag kan för att vi även fortsättningsvis har ål i våra hav, sa han efter mötet 2017.

Det är oklart om nya åtgärder för att säkra ålens framtiden nu kommer att presenteras.

SVT Nyheter Småland har tidigare i veckan berättat att illegalt fiske av ål fortsätter att öka, enligt siffror från Havs- och vattenmyndigheten. 

Torskkvoten bestäms 

Under ministermötet kommer maximal tillåten fångst (TAC) i Östersjön 2019 för torsk, sill, skarpsill, lax och rödspätta att fastställs.

Nytt för år 2017 och 2018 var fredandet av torsken. På måndag vet vi om det kommer gälla även 2019.

Även i år representeras Sverige under mötet av landsbygdsminister Sven-Erik Bucht.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.