Dvärgpipistrell och fladdermöss i skymningen. Foto: Magne Flåten, CC BY-SA 3.0

Avhysning av fladdermöss på Bergundaskolan stoppas

Under torsdagen planerade fastighetsbolaget Vöfab att sätta plast för öppningarna så att fladdermössen på Bergundaskolan inte kommer in igen. Men vräkningen stoppas, efter att en privatperson överklagat beslutet till mark- och miljödomstolen, rapporterar P4 Kronoberg.

Cirka 120-140 fladdermöss har under en tid stoppat rivningen av Bergundaskolan utanför Växjö. Fastighetsbolaget Vöfab har fått tillstånd av länsstyrelsen att avhysa dem.

– Vi har inget tidigare fall att gå efter när det handlar om fladdermöss och rivning av hus, så det har varit svårt att komma fram till det här beslutet. Men vi har utgått från att den här arten, dvärgpipistrell, är så pass vanlig att det inte är någon fara att avhysa dem, säger Peter Wredin, naturskyddshandläggare på länsstyrelsen.

LÄS MER: Hundratals fladdermöss har invaderat skola

Överklagar beslutet

I eftermiddag skulle Vöfab ha börjat förbereda för avhysningen. Men en privatperson har överklagat beslutet till mark- och miljödomstolen och begärt så kallad inhibition, att beslutet stoppas tillfälligt.

– Vi har förberett allt och tänkte göra det ikväll, men nu får vi vänta, säger Christer Carlsson, vd för Vöfab till P4 Kronoberg.

Domstolen väntas fatta beslut i morgon fredag.

Planerar för holkar

Vöfab planerar att sätta upp holkar för fladdermössen så att de ska kunna skaffa sig nya hem.

Enligt länsstyrelsens beslut måste avhysningen utföras senast 15 september. Från det datumet kan fladdermössen annars bosätta sig där för vintern.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fladdermöss på Bergundaskolan

Mer i ämnet