Rekordmånga går i år en sommarkurs. Foto: TT

Mer än dubbelt så många går en sommarkurs

Publicerad

På både Linnéuniversitetet och högskolan i Jönköping är det i år fler än någonsin som sökt och blivit antagna till en sommarkurs.

I början av vecka 26 var det 10 381 registrerade studenter på Linnéuniversitetet och det kan jämföras med samma tillfälle förra året då det var 4904 studenter registrerade.  

– Jag tror att det finns en coronaeffekt, eftersom många har blivit permitterade eller uppsagda, men det beror nog också på att ungdomskullarna växer uppåt och gissningsvis är det fler ungdomar som vill ta chansen och börja studera, säger Niklas Ammert, vicerektor vid Linnéuniversitetet. 

Fyra gånger fler i Jönköping 

På högskolan i Jönköping brukar de framförallt ha sommarkurser som vänder sig till internationella studenter, men de kurserna ställdes in under våren. Nu har de istället tagit fram flera helt nya sommarkurser och 379 har blivit antagna. Det kan jämföras med förra året då 90 studenter läste en sommarkurs. 

– Vi bestämde oss för att ge sommarkurser som vi normalt sett inte har, för att möta det behovet som finns i samhället nu. Vissa av kurserna ingår i våra program, men vissa är helt nya, säger Jenny Dahlkild, kanslichef rektors kansli på högskolan i Jönköping. 

Inte svårt att fylla platserna 

I år införde regeringen 6000 nya platser på sommarkurser som en del i krispaketet till följd av coronapandemins effekter. Linnéuniversitetet fick 1000 nya sommarplatser, vilket var flest i landet och högskolan i Jönköping fick tillslut 240 nya sommarplatser.

Båda lärosätena uppger att det har varit enkelt att fylla platserna. 

I klippet kan du höra mer om hur kurserna förväntas gå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.