De båda byggnaderna har flera brister i kontruktionen – brister som måste åtgärdas. Foto: Region Kronoberg

Fler brister i konstruktionen upptäckta på Ljungby lasarett

Uppdaterad
Publicerad

Den översyn som gjorts av Ljungby Lasarett visar på fler brister i konstruktionen och utredningen slår i sin slutsats fast att ”Allt sammantaget ger resultatet att man i denna byggnad, oavsett åtgärdsprogram, inte skall räkna med någon längre livslängd av stommen”.

I början av juni stoppades ombyggnationen av Ljungby lasarett till följd av omfattande brister i konstruktionen i hus 1A. Nu har ytterligare brister upptäckts i hus 1C.

De första bristerna som upptäcktes vid lasarettet i Ljungby gällde kontorslokaler. Den del av sjukhuset som nu undersökts är byggnaden med röntgen, akuten och övrig sjukhusvård.

Trots besked om ytterligare brister i konstruktionen är fastighetschefen lättad:

– Det kanske låter konstigt men nu är de bristerna kända, säger Patrik Hjelm.

En utredning med översyn av hus 1C visar att det finns brister i bärigheten som är av lokal art. Enligt Region Kronoberg ska dock inte huset behöva tömmas – och fel ska kunna åtgärdas.

Bjälklager överbelastade

I utredningen framgår det bland annat att ”bjälklagen är generellt överutnyttjade även för de laster som gällde när huset uppfördes. Dagens moderna sjukhus har mer utrustning och installationer än dåtidens och med detta ökar förstås belastningen på huset. Det är framförallt de tunga övergolven som är lagda på bjälklagen från begynnelsen som påverkar dem negativt”.

Hela rapporten avslutas med meningen: ”Allt sammantaget ger resultatet att man i denna byggnad, oavsett åtgärdsprogram, inte skall räkna med någon längre livslängd av stommen”.

Patrik Hjelm är trots det positiv.

– Det är allvarliga brister men de är av mindre omfattning. Förra upptäckten hade vi brister längs hela husets längd och där krävs ju omfattande åtgärder. Nu handlar det mer om punktrelaterade brister som är lättare att åtgärda. Frågan nu är hur vi löser det, säger Patrik Hjelm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.