Smittskyddsläkaren Christian Romin Blomkvist tror att det kommer bli flera mindre lokala utbrott av covid-19 runt om i länet under hösten. Foto: Clary Kroon/SVT / Johan Nilsson/TT

Tydlig ökning av coronafall i Lessebo senaste veckan

Uppdaterad
Publicerad

Den senaste veckan syns en tydligt ökning av antalet bekräftade fall av covid-19 i Lessebo kommun, även i Ljungby kommun har fallen blivit fler den sista tiden. Men det finns ingen särskild händelse som ligger bakom.  

De senaste kommunsiffrorna från Region Kronoberg visar att antalet fall har ökat i Lessebo kommun den här veckan, från 57 fall till 82 fall – en ökning med nästan 45 procent.

Enligt smittskyddsläkaren Christian Romin Blomkvist är det ingen särskild händelse som gör att fallen har ökat i just Lessebo kommun.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

– De senaste veckorna har vi haft flera mindre lokala utbrott på flera håll i länet. Det brukar handla om 5-10 personer som blivit smittade.

Det kan exempelvis vara på en arbetsplats, på en skola, inom hemtjänsten eller att ett gäng som är med i samma idrottsförening har fått covid-19.

– Vi smittspårar alla våra fall.

Försöker förhindra att fler smittas

När smittspårningsteamet kopplas in har flera redan smittats men de gör vad de kan för att det inte ska bli fler.

– Vi är noga med att ringa alla och höra vilka som kan ha varit utsatta för smitta.

Om det är ett utbrott inom vård och omsorg har smittskyddsläkaren kontakt med medicinskt ansvarig sjuksköterska, på en skola hålls kontakt med skolsköterskan och i en idrottsförening kan det vara lagläkaren eller lagledaren som har en dialog med smittskyddet.

– Vi tror att det är så här det kommer att se ut under hösten, med mindre lokala utbrott.

Stor skillnad mellan veckorna

Den senaste månaden har det varit några lite större utbrott.

– Det började med sjukhuset i Växjö, efter det hade vi flera fall bland 20-30 åringar och sedan flera fall på ett särskilt boende i Alvesta.

Utbrotten gör att det en vecka kanske inte är några nya fall i en kommun och att det veckan efter är flera stycken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet