Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin, ser tendenser på att allt fler som arbetar inom serviceyrken i länet smittas av coronaviruset vilket hon tror kan bero på turismen. Foto: Ellen Jöhnsson/SVT

Coronafallen ökar bland servicepersonal på turistorter

Publicerad

Antalet nya bekräftade fall av covid-19 minskar i både Kalmar och Kronobergs län. Trots det ser region Kalmar län tendenser på att allt fler som arbetar inom serviceyrken på turistorter i länet blir smittade av viruset.

– I vår utökade smittspårning ser vi en liten tendens till att vi hittar positiva fall bland servicepersonal på turisttäta områden, säger Lisa Labbé Sandelin, smittskyddsläkare i Region Kalmar län.

Serveringspersonal på restaurang och hotellpersonal är två yrkesgrupper som nämns som exempel. Yrken där man möter många människor dagligen och därmed både riskerar att smittas av många och riskerar att smitta andra.

– Det kan vara en första signal på att med de många besökarna vi har i vårt län, att det skulle kunna bli en ökad smittspridning. Vi bevakar detta noga, säger Lisa Labbé Sandelin.

Lägger ansvar på arbetsgivaren

– Framför allt tror jag att det är viktigt som arbetsgivare inom de här yrkena att man förmedlar till personalen att man inte ska gå till jobbet om man har symptom och att man ska provta sig så att vi hittar smittan, säger hon och fortsätter:

– Det är viktigt att tänka på att man inte ska ha trångt varken mot kunder eller mot sina kollegor, det gäller alla arbetsplatser. Man ska inte slappna av i fikarummet och sätta sig i samma soffa som kollegan, för vi har haft fall där smittan kan härledas just till fikarummet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet