Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ursula Scheibling, överläkare på Palliativa enheten vid Västerviks sjukhus och ordförande i Svensk förening för pallativ medicin. Foto: Privat/SVT

Så många covidpatienter har fått dö ensamma under pandemin

Uppdaterad
Publicerad

Många covidpatienter har avlidit utan en nära anhörig vid sin sida. En stor del har dött ensamma eller har bara haft personal i rummet under sina sista timmar i livet.

–  Att dö ensam måste ge en känsla av otrygghet när man inte kan ha någon närvarande när man behöver det som mest,  säger Ursula Scheibling, överläkare på Palliativa enheten vid Västerviks sjukhus.

Varje dag uppdateras antalet nya dödsfall i Sverige som kan kopplas till coronapandemin. Men siffrorna säger ingenting om hur omständigheterna var under personernas sista stund.

Uppgifterna från Svenska palliativregistret har tagits fram av SVT Nyheter i samarbete med Uppdrag granskning. Statistiken visar att många med covid-19 har fått dö ensamma eller med bara personal närvarande sedan pandemin startade.

Anhöriga har inte kunnat komma in

Besöksförbud på sjukhus och äldreboenden och risken för smitta har gjort att närstående i stor utsträckning inte kunnat vara med vid dödsögonblicket.

– Jag tror det är svårt för anhöriga att inte få vara med. När det blir hastiga sjukdomsförlopp fråntas de möjlighet att kunna säga farväl på ett bra sätt och patienten har svårare att kommunicera det den vill med anhöriga, säger Ursula Scheibling som är överläkare på Palliativa enheten vid Västerviks sjukhus och ordförande i Svensk förening för palliativ medicin.

Alla inom vården försöker lösa det på ett så bra sätt som möjligt.

– Vi måste komma ihåg att det var en väldigt hastigt uppkommen situation i våras som vi inte var förberedda på.

Hittat nya lösningar efter hand

Allt eftersom har arbetssätten förändrats under pandemin.

– Inom kommunala verksamheter har man successivt kunnat öka antalet patienter som haft sina närstående hos sig i livets slutskede. När det inte har gått har personalen gjort allt för att hålla närstående underrättade via telefon och videosamtal.  

Har det varit värt priset att inte låta anhöriga komma in för att inte riskera smittspridning?

– Det är en svår fråga. Anhöriga har fått stå ut med sorgen att inte kunna vara med vid livets slutskede. Men om man skulle kunna gå tillbaka och säga att alla hade fått vara med även hos covidsmittade, och detta i sin tur hade lett till ett ökat antal smittade personer, så tror jag att det hade varit svårt att rättfärdiga det med.

Statistiken

Visa

I Kalmar län anmäldes 42 väntade dödsfall i covid-19 till det Svenska palliativregistret från mars i år till mitten av november. Det är patienter som fick palliativ vård.

Av dem var det 13 personer som dog utan att någon var närvarande i rummet, det innebär att 31 procent var ensamma vid dödsögonblicket.

I Kronobergs län anmäldes 89 dödsfall till Svenska palliativregistret under samma tid. Av dem var det 27 personer som gick bort utan någon vid sin sida. Det betyder att 30 procent dog när ingen var närvarande i rummet.

I hela landet har 3 438 dödsfall registrerats, av dem var det 33,42 procent som dog ensamma. Ett vanligt år där cirka 15 procent utan varken anhörig eller personal närvarande.

I Sverige har drygt 6 000 dödsfall rapporterats in under pandemin men alla finns inte med i palliativa registret. Det beror bland annat på att det är frivilligt att rapportera in till registret.  Siffrorna gäller endast de som rapporteras till det frivilliga registret och som avlidit förväntat av covid-19, alltså de fall där patienterna varit så sjuka att vårdpersonalen trott att de kommer dö.

I Svenska palliativregistret registrerar vårdgivare hur vården i livets slutskede har varit, om vården den sista veckan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet