Foto: SVT

Miljoner till universitetet – fler kan plugga till lärare sommartid

Publicerad

Linnéuniversitetet är ett av 18 lärosäten som får pengar för att ordna sommarkurser till den som vill snabba på sina lärarstudier.

Kommande sommar ska 4 000 platser finnas för de personer som vill snabba på sina lärarstudier. Regeringen ger 18 universitet och högskolor i uppdrag att ordna sommarkurserna, Linnéuniversitetet är ett av dom och får drygt 5,2 miljoner kronor till satsningen.

De två senaste somrarna har elva lärosäten hållit sommarkurser utformade för blivande eller redan verksamma lärare. I budgeten för nästa år har anslaget till dessa kurser utökats, från 38 till 75 miljoner kronor, och därmed fördubblas antalet studieplatser från 2 000 till 4 000.

Ska möta lärarbristen

Prioriterade kurser är inom utbildningsvetenskap, svenska som andraspråk och idrott och hälsa.

– Vi gör detta för att möta lärarbristen. Kurserna är inriktade på lärarutbildningarna så att studenterna snabbare ska kunna ta lärarexamen, säger högskoleminister Matilda Ernkrans till TT.

Därutöver kan verksamma lärare läsa kurser för att bredda sin behörighet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer