Foto: Heiko Junge/TT

Fler kommuner vill följa Högsbys exempel

Uppdaterad
Publicerad

Det framgångsrika arbetet med att minska matsvinnet kan införas av fler kommuner.

Att som i Högsby på ett enkelt sätt kunna minska matsvinnet genom att inte laga fler portioner än antalet elever som är i skolan samma dag är helt klart lockande för de kommuner vi talat med.

– Vi är väldigt nyfikna på Högsbys metod. Som det är nu är det väldigt svårt att få någon slags rapport om hur många elever som är på plats, säger Kalmar kommuns kostchef Ann-Sofie Eriksson.

I Kalmar kommun – liksom på många andra ställen – rapporteras frånvaro in per telefon och hanteras manuellt på skolorna. Högsbys system med webbrapporterad frånvaro drar därför till sig nyfikenhet från kringliggande kommuner.

– Jag har kontakt med Högsby, säger Gunilla Ekfeldt, kostchef i Västerviks kommun.

Hon berättar att Västervik följer utvecklingen i Högsby med stort intresse och hopppas på att kunna införa ett liknande system ifall det visar sig fungera bra.

– Vi behöver ju inte uppfinna hjulet flera gånger, säger Gunilla Ekfeldt.

Samma tongångar är det i Oskarshamn, där kostchefen Lillemor Persson vill avvakta utfallet i Högsby.

– Jag skulle nog vilja vänta ett helt läsår för att se vilket utslag det ger, säger hon, men tillägger att de 3 000 portioner som Högsby kommun uppger att de sparat in hittills är imponerande siffror.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer