Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Lina Welin och Mimoza Shabani är trots pandemin taggade inför sommarens arbete på Centrallasarettet i Växjö. Hör dem berätta mer i klippet. Foto: Clary Kroon/SVT

Fler sommarjobbande studenter i vården under pandemin

Publicerad

Region Kronoberg har i år behövt anställa fler studenter än vanligt för att få ihop sommarschemat. Lina Welin och Mimoza Shabani är två studenter som i sommar ska arbeta på akuten på Centrallasarettet i Växjö.
– Om man arbetar i vården så finns det alltid risk att smittas av sjukdomar, men nu är man mer medveten och mer försiktig, säger Lina Welin.

Mimoza Shabani och Lina Welin har båda precis avslutat sin fjärde termin av det treåriga sjuksköterskeprogrammet vid Linnéuniversitetet i Växjö och ska i sommar arbeta som undersköterskor på akutmottagningen i Växjö.

– Jag är lite orolig för hur det kommer vara att jobba med all skyddsutrustning i sommar. Men vi har haft praktik nu under våren då flera av oss har praktiserat inom regionen, och då har man hunnit vänja sig lite, säger Mimoza Shabani.

– Jag är inte jättetaggad på att smittas av covid-19, men det är ju en risk som finns och som man får ta. Samtidigt känner jag mig trygg i våra rutiner och i de skydd vi har, säger Lina Welin.

Har redan provat på att arbeta under pandemin

Både Lina Welin och Mimoza Shabani har parallellt med sina studier arbetat extra som undersköterskor och är inte helt nya inför situationen att arbeta under rådande pandemi.

– Det är lite nervöst med tanke på hur många som är smittade, men samtidigt känns det tryggt att vara på akuten. Jag har jobbat som timvikarie och tagit hand om coronasmittade, då har man lärt sig hur man ska hantera det, säger Mimoza Shabani.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vårdsommaren 2020

Mer i ämnet