Foto: Peter Magnusson SVT

Fler tomma platser på polisutbildningen efter avhopp

Uppdaterad
Publicerad

Trycket på att utbilda fler poliser har aldrig varit större. Men i Växjö står nästan en tredjedel av platserna tomma på utbildningen som startades i januari. Detta efter att ett tjugotal redan hoppat av.

– Det är inte alls tillfredställande. Vi skulle ju vilja kunna leverera det som är beställt, säger Jan Mill som är biträdande lektor på polisutbildningen i Växjö.

Beställningen var på 325 utbildningsplatser till våren 2018. Efter rekryteringsprocessen var det 256 som blev antagna och tackade ja. Men efter en månad på utbildningen har nu 21 stycken elever hoppat av. Det gör att det just nu är 90 tomma utbildningsplatser i vårterminens intag på polisutbildningen i Växjö.

Polisrekrytering i Växjö

– Det kan handla om att de upptäcker att utbildningen inte var något för dem. Eller så kan det finnas de som väljer att hoppa av på grund av debatten om polisyrkets arbetsförhållanden eller lönesättningen, säger Jan Mill.

Högt söktryck

Det är inte polisutbildningarna själva som tillsätter utbildningsplatserna. Rekryteringsmyndigheten tog emot över 9.000 ansökningar till vårens utbildningsstarter. Men av dem är det många som inte uppfyller behörighetskraven, och därför var det bara drygt 4.000 som kallades till medicinska och psykologiska prov. 

Slutligen var det bara 624 personer som blev antagna till landets 800 utbildningsplatser, och många stolar är därför tomma.

– Antalet utbildningsplatser har ökat stort under några år, så man måste gräva djupare i ansökningshögen. Då blir också fler antagna som kanske inte har polisutbildningen som första val och är mer tveksamma. Då ökar också avhoppen, säger Jan Mill.

Se över kravbilden

Trycket på att utbilda fler poliser är stort och ytterligare en utbildning ska starta i Malmö. Men om man ska få in fler elever på skolorna tror Jan Mill att man också behöver se över kravbilden.

– Jag kan inte svara på om man skulle kunna få in tillräckligt stort antal utifrån de kriterier man söker på idag. Man kanske borde börja titta på behörighetskraven, helt enkelt, säger Jan Mill.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polisrekrytering i Växjö

Mer i ämnet