Flera bränder har blossat upp i Västerviks kommun

Publicerad

En villabrand och tre skogsbränder blossade upp i Västerviks kommun under loppet av drygt två timmar under torsdagen. Enligt en varning från SMHI råder det stor risk för bränder i skog och mark i hela Kalmar län utom Öland.

Det första samtalet kom in vid 11:43 till SOS Alarm och rörde sig om en villabrand som inträffade i centrala Västervik.

– En mindre brand utbröt av okänd anledning i utrymmet mellan en del av husets yttervägg och innervägg. En granne gjorde en insats genom att släcka elden med hjälp av en pulversläckare, säger Sara Stenbeck som är vakthavande befäl hos räddningstjänsten i Västervik.

Larm om skogsbrand

Drygt en timme senare larmas det om en skogsbrand intill Västerviks golfklubb som ligger i Ekhagen.

– Den branden fick vi kontroll på vid 13:50 och vi har en styrka på plats under eftermiddagen som håller på med eftersläckningsarbetet, säger Sara Stenbeck.

Tredje skogsbranden

En kvart senare, 13:06, larmas det om ytterligare en skogsbrand som drabbat skärgårdsön Lilla Rätö som ligger drygt en mil nordväst om Västerviks golfklubb.

– Där inledde privatpersoner släckningsarbetet, det rör sig om en yta på cirka 20 kvadratmeter. Vi har skickat en båt till ön och nu håller vi på med eftersläckning, säger Sara Stenbeck.

Fjärde larmet

Ytterligare ett larm om en skogsbrand kom in till räddningstjänsten vid 14:10 under torsdagen och har drabbat den norra delen av kommunen i Bönemåla nära gränsen till Östergötland. Två styrkor är på väg för att bekämpa elden.

Enligt räddningstjänsten finns det inga misstankar om att bränderna är anlagda, inga personer har skadats i samband med bränderna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer