Flera bränder har brutit ut

Uppdaterad
Publicerad

Larmen om bränder duggar tätt under lördagseftermiddagen. Det har dock inte inkommit några rapporter om personskador.

Räddningstjänsten har få rycka ut till flera platser under lördageftermiddagen för att släcka bränder.

I Norrhult i Uppvidinge kommun har man sett svart rök från skogen stiga upp. Vid 18-tiden meddelade Räddningstjänsten Östra Kronoberg att bränderna hittills hanterats och är under kontroll.

I Kristdala i Oskarshamn ska ha börjat brinna på samma plats där det brunnit för dryg en vecka sedan.

– Det är ungefär 10 hektar som ryker. Och det kräver ganska mycket folk, säger Jonas Neldemyr, räddningschef i beredskap. Övriga bränder ska vara under kontroll i området.

– När åskan kom slog det ner på många ställen. Vi hade fem-sex larm igång samtidigt, säger Jonas Neldemyr.

Blixtnedslag förmodad orsak även i Vimmerby

I Virserum där det också brunnit tidigare, har det larmats om en ny skogsbrand. Räddningstjänsten kallades också till ett hus som ska ha träffats av ett blixtnedslag i Kvarnarp.

Blixten ska också ha slagit ner på en åker nära betande kossor i Broakulla i Emmaboda kommun enligt SOS Alarm. Räddningstjänsten har varit på plats och släckt gräsbranden som blixten troligtvis startade.

Vid femtiden fick SOS in ett larm om att någon sett rök på en ö som är ett fågelskyddsområde i sjön Bolmen i Ljungby.

Även i Tuna i Vimmerby har räddningstjänsten fått in ett larm om en eventuell gräsbrand.

– Vi fick in tre av varandra oberoende larm. Mycket tyder på att det är efter åskan, blixtnedslag som ligger bakom, säger Stefan Larsson, räddningschef på räddningstjänsten i Vimmerby.

Två av tre släckningar är avslutade. Branden i Tuna arbetar räddningstjänsten fortfarande med och det beräknas vara klart vid 19:40-tiden.

Vid 18-tiden kom det också in larm om bränder vid Virserum och Gillebo.

Under lördagskvällen fortsatte larmen om bränder i skog och mark att komma in. Bland annat vid sjön Älmten där ett område stort som två fotbollsplaner ska ha brunnit.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.