Brister när patient försökte ta sitt liv på rättspsykiatriska kliniken i Växjö Foto: SVT

Flera brister på rättspsyk när patient försökte ta sitt liv

Publicerad

2019 kom en patient med en historia av suicidalt beteende till rättspsykiatriska regionkliniken i Växjö. Patienten placerades i ett rum som skulle vara riskminimerat. Men arbetet hade inte utförts fullt ut och patienten kunde ändå genomföra ett självmordsförsök.

Då patienten var utåtagerande och hade samsittningsförbud skulle tillsynen ske genom en glasruta genom dörren. Rummet som patienten satt i skulle vara suicidsanerat – vilket innebär att rummet skulle ses över för att minimera risken för självmord.

Saneringsarbetet hade dock inte genomförts till fullo, och vid den aktuella händelsen kunde personalen inte se alla delar av rummet genom glasrutan. Dessutom har det visat sig att personalen saknade kunskap om hur tillsynen skulle gå till.

Rutiner som inte följdes

Självmordsförsöket kunde avbrytas, men inte heller efteråt följdes klinikens rutiner.

Ärendet är nu anmält enligt Lex Maria, det skriver Region Kronoberg i ett pressmeddelande. Rutinerna och lokalerna ska nu ses över.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer