– Det en blir en form av ett hot mot demokratin när man vill tysta oss med sådana brev, säger kommunalrådet Anna Tenje (M) som är till höger i bild.

Flera hotfulla brev till toppolitiker i Växjö

Uppdaterad
Publicerad

Flera toppolitiker i Växjö kommun ska ha fått maskinskrivna hotfulla brev skickade till sig. Polisen samt kommunens säkerhetsavdelning är inkopplad i ärendet.

Enligt kommunpolisen Scott Goodwin rör det sig om sammanlagt ett tiotal maskinskrivna brev med grovt otrevligt språk som skickats till förra kommunalrådet Bo Frank, Anna Tenje (M), Per Schöldberg (C) och Åsa Karlsson Björkmarker (S). I nuläget misstänks samtliga brev komma från samma avsändare.

Kritik mot nybyggnation

Det första breven ska ha skickats i början av januari i år och är adresserade till både politiker samt högre tjänstepersoner. Innehållet i breven är olika beroende på vem de är adresserade till.

Enligt Smålandsposten ska de senaste breven ha kretsat kring kommunens delaktighet i det nya Icon-bygget intill Vida arena.

– De brev som jag tagit del av finns det inga direkta hot om att någon ska dö eller utsättas för någon misshandel. Men tonläget är väldigt otrevligt i breven och likaså de grova språket som använts, säger Scott Goodwin som är kommunpolis i Växjö.

Utredning pågår

Polisanmälningar har gjorts och kommunens säkerhetsavdelning är inkopplad i ärendet.

– Det rör sig om anmälan om ofredande, men det kan bara utredas om anmälaren vill driva det vidare till åtal, säger Scott Goodwin.

”Ett hot mot demokratin”

Kommunstyrelsens ordförande Anna Tenje (M) är en av dem som fått motta ett brev.

– Man ska ta sådana här brev på fullaste allvar, det här är inte okej. Vi är folkvalda politiker och på ett sätt blir det en form av ett hot mot demokratin när man vill tysta oss med den här typen av handlingar, säger Anna Tenje.

Känner du dig hotad av innehållet i breven?

– Nej, jag känner mig inte hotad, det finns andra tjänstemän och politiker vars brev som är betydligt grövre i form av ordval.

Fått liknande brev tidigare

Kommunalrådet och oppositionsrådet Åsa Karlsson Björkamarker (S) har tidigare fått liknande brev med grovt innehåll och hon säger att det är lätt att gränserna för tolerans flyttas.

– Visst blir man förbannad när man får ett sådant brev, det är aldrig rolig läsning. Jag har fått ett par sådana tidigare, oftast är de fler som får det samtidigt. Ju fler brev man får desto mer tolerant blir man och det är ingen rolig utveckling, säger Åsa Karlsson Björkmarker.

Kommunens säkerhetsavdelning kommer nu att fortsätta utreda ärendet och samtidigt ge stöd till dem som känner sig kränkta av breven.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.