Flera kommuner vill ha egen arbetsförmedling

Uppdaterad
Publicerad

Flera kommunalråd i Småland vill på något sätt starta en egen arbetsförmedling, visar en rundringning till några kommunalråd som Smålandsnytt gjort.

I Kronobergs län har många kommuner med förväntan tittat på hur det går för Växjö kommun som lämnat in en ansökan till regeringen om att få vara försökskommun att driva egen arbetsförmedling. Rösterna har höjts ännu mer nu sedan vi berättat att Arbetsförmedlingen nu planerar att stänga flera lokalkontor.

Kommunledningen i flera kommuner är rädda för ökade kostnader, särskilt för integreringen av flyktingar i samhället. Ett ansvar som i dag ligger på Arbetsförmedlingen men som flera kommunalråd menar att de redan har ökade kostnader för. 

AF-kontor läggs ned

Kommunen har bättre kontakt med näringslivet

Åke Karlsson (C), kommunalråd i Uppvidinge, och Bengt Germundsson (KD), kommunalråd i Markaryd, tror båda att kommunen kan göra ett bättre arbete än staten.

– Vi ser ju att det inte har fungerat idag, så vi har infört en egen arbetsmaknadsenhet och vi skulle vilja ha ansvaret för hela arbetsförmedlingen likt de vill i Växjö.

I slutet av augusti i år ansökte Växjo kommun till regeringen att få bedriva sin egen arbetsförmedling. Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) har gett förslaget ett nej i förhand men det är inte beslutat än. Ansökan behandlas fortfarande på regeringens arbetsmarknadsutskott. Men Anders Kessling på arbetsdepartementet berättar att flera kommuner tidigare ansökt om att bedriva arbetsförmedling men alltid fått nekande svar.

– Anledningen brukar vara att den ska drivas nationellt, det kan bli inlåst om varje kommun skulle ha det och man behöver ha samarbete över flera regioner, berättar han.

Både Anders Kessling och marknadsansvarig för arbetsförmedlingen i Småland, Linda Schön, säger att målet med förnyelsen av Arbetsförmedlingen är att samarbeta med kommunerna mer än det gjorts förut.

Kommunerna får ökade kostnader

Bengt Germundsson (KD) anser att Markaryd som kommun redan fått ta mer ansvar i uppgifter som borde ha skötts av Arbetsförmedlingen, i alla fall vad gäller ansvaret för nyanlända, än vad de borde göra.

– Vi har ett möte på måndag och det ska bli intressant hur vi ska lösa samarbetet i framtiden, framförallt vad gäller integrationen.

Germundsson (KD) tycker att Arbetsförmedlingen misslyckats med sitt etableringsansvar.

– Det har varit ett fullständigt haveri, det var bättre med kommunalt huvudmannaskap. Det känns som ett svek om de lämnar.

Oro i Lessebo och Uppvidinge

Flera kommunalråd befarar ökade kostnader i samband med att folk måste resa längre för att få träffa sin arbetsförmedlare.

Monica Widnemark (S), kommunalråd i Lessebo, är rädd att kommunen får ökade kostnader om kontoret läggs ned där.

– Det blir vi som får ta kostnaden, vi måste hjälpa dem med transport och annat, fast staten borde ta sitt ansvar.

– Vi kan inte lämna våra nya svenskar i sticket, så vi känner att vi får utöka våran etablering och mottagningsenhet, trots att vi egentligen inte ska ha någon, säger Åke Karlsson (C), kommunalråd i Uppvidinge.

Arbetsförmedlingen förnekar ökade kostnader för kommunerna

Men Linda Schön tror inte att det kommer bli svårare för nyetablerade att komma i kontakt med Arbetsfömedlingen.

– Vi måste komma fram till en överenskommelse om hur vi ska möta de personerna. Det kan vara att vi tillfälligt hyr in oss i lokaler där de kan möta oss, säger Linda Schön på Arbetsförmedlingen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

AF-kontor läggs ned

Mer i ämnet