Foto: PONTUS LUNDAHL / TT /

Socialen i Torsås måste spara – avdelning på äldreboende stängs

Uppdaterad
Publicerad

Socialnämnden i Torsås redovisade i våras ett budgetunderskott på minus nio miljoner kronor för 2017. Trots akuta åtgärder så halkar budgeten efter rejält med flera miljoner kronor.

– Vi lagade läckan i våras och lyckades få ner underskottet på nio miljoner kronor till 4,6 miljoner kronor. Sedan har det hänt något på vägen som vi inte riktigt fått klarhet i ännu, säger Staffan Kromnow (M) som är förste vice ordförande i socialnämnden i Torsås.

Nu ligger det totala budgetunderskottet istället på 7,7 miljoner kronor. Men vad och hur det kan ha blivit så är det ingen som kan svara på inom socialförvaltningen.

– Vi har tillsatt en utredning och genomför nu en rad åtgärder i form av besparingar, vi vänder på varje sten. Jag vill inte spekulera eller uttala mig om vad som kan ha orsakat det här underskottet, säger Staffan Kromnow.

Avdelning stängs helt

De första konkreta åtgärderna är bland annat stänga avdelningen Linden på äldreboendet Mariahemmet.

– Det handlar totalt om åtta lägenheter på den avdelningen, men det är inte fullbelagt så det är ett par personer som drabbas. De här vårdtagarna kommer istället att flyttas till en annan avdelning, säger Staffan Kromnow.

Flera andra kommuner som till exempel Älmhult och Ljungby sliter med samma problem inom socialtjänsten. Där råder det underskott i budgeten på flera miljoner kronor.

– Socialtjänsten är lagstyrd vilket gör att vi måste genomgöra en placering av en vårdtagare trots att det saknas pengar. Det gör att det är den mest svårkalkylerade budgeten inom kommunen, säger Staffan Kromnow.

Problematisk budgetering

Han menar att det exempelvis är svårt att veta hur många placeringar kommunen behöver göra av flyktingar, dessutom kan ersättningen från Migrationsverket släpa efter rejält vilket gör det svårt att budgetera.

Har ni tagit i för lite vid kalkyleringen?

– Nej det tycker jag inte, varken för årets eller nästkommande års budget. Den här problematiken är något som landets socialförvaltning brottas med hela tiden, säger Staffan Kromnow (M).

Måndagen den 27 november väntas socialnämnden i Torsås att få en bättre lägesbild över vad som kan ha orsakat det oväntade budgetunderskottet.

Socialförvaltningens förslag på åtgärder

Omedelbart inköpsstopp samt utbildningsstopp.

Två leasingbilar säljs omgående.

Uppsägning av lokalen ”Träffpunkten” samt tre kontor på samma våningsplan.

Förmånen gratis the och kaffe tas bort för anställda inom kommunen.

Socialförvaltningens ledningsgrupp avstår kommunens julklapp samt trivselpengen.

”Vikariestopp” vilket innebär att vid semester/sjukdom kommer vikarie endast tillsättas utifrån minimibemanning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.