Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Liza Holmqvist (SD) är gruppledare för partiet i Nybro Kommun. På flera håll i kommunen har valaffischer vandaliserats. Foto: William Frykfeldt/SVT

SD och M – två partier som slopar valaffischer i Nybro kommun

Uppdaterad
Publicerad
Val 2022Valresultat

Efter problem med vandaliserade valaffischer 2018 tog Sverigedemokraterna och Moderaterna i Nybro ett gemensamt beslut att inte använda dem i kampanjarbetet inför årets val. Ett problem som kvarstår för andra partier i kommunen.

Efter valet 2018 drog Sverigedemokraterna slutsatsen att allt fler valaffischer vandaliseras i kommunen. Då beslutade man tillsammans med Moderaterna att inte använda sig av dem i framtida val.

– Man rev ner skyltar, man hade sönder dem och man snodde dem, säger säger Liza Holmkvarn (SD), gruppledare för Sverigedemokraterna i Nybro kommun.

– Jag tycker det är förfärligt, det är tråkigt. De som gör detta borde skämmas rätt så rejält, säger Monica Ljungdahl (M), ledamot i kommunfullmäktige i Nybro kommun.

Satsar på digital marknadsföring

Efter erfarenheterna från valet 2018 tycker Sverigedemokraterna att valaffischer inte lönar sig. Då mer resurser går åt att köpa nya eller åtgärda trasiga affischer som dessutom skapar påverkan på miljön.

– Jag tycker att vi når ut till våra väljare på ett helt annat sätt i dag. Möjligheterna är oändliga med sociala medier, säger Liza Holmkvarn (SD).

Istället för de traditionella, fysiska affischerna har Sverigedemokraterna i år valt att satsa på digital marknadsföring i sociala medier och på offentliga platser med storbildsskärmar.

– Vi har valt att ha våra valaffischer på LED-skärmar istället. Jag tror inte det har lika stor betydelse med valaffischer längre, säger Liza Holmkvarn (SD).

Fem av tio affischer vandaliserades

Socialdemokraterna i Nybro ser saken på ett annat sätt och anser att skyltarna är viktiga. Men fem av tio affischer från partiet förstördes under torsdagen, något som socialdemokratiska oppositionsrådet Tobias Fagergård ser allvarligt på.

– Det är ett hån mot demokratin. Vi hade diskussioner efter förra valet, då vi hade mycket förstörelse, men vi vill fortsätta visa att vi står för en öppen demokrati, säger Tobias Fagergård (S), oppositionsråd i Nybro kommun.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Valet 2022 Småland

Mer i ämnet