Växjö är en av de stadskärnor som återhämtat sig efter coronapandemin. Foto: Janerik Henriksson/TT

Flera stadskärnor i Kronoberg reser sig efter pandemin

Uppdaterad
Publicerad

Flera stadskärnor i Kronobergs län har återhämtat sig efter pandemiåret 2020 och ökat sin omsättning under 2021. Det visar rapporten Cityindex som är ett samarbete mellan Fastighetsägarna och HUI Research.

Rapporten har tittat på urval av städer i södra Sverige och bland dem finns Ljungby, Älmhult och Växjö, där stadskärnorna nu visar på en positiv utveckling av omsättningen.

– Vi kan konstatera att småstäderna återhämtat sig bäst och till och med omsätter mer än före pandemin. Det beror bland annat på att vi under pandemin vande oss vid att handla lokalt och när vi jobbade hemma så handlade vi också mer där vi bor, säger Anna Wiking, näringspolitisk chef Fastighetsägarna syd.

Bra ökning för caféer och restauranger

Under förra året ökade Växjös stadskärna sin totala omsättning med 6,1 procent. Bäst gick det för caféer och restauranger.

– Glädjande siffror för Växjös stadskärna. Attraktiva stadskärnor genererar positiva effekter för hela kommunen och lockar boende, besökare, företagsetableringar, entreprenörer och investerare, säger Sanna König näringspolitiskt ansvarig, Fastighetsägarna syd.

Älmhult ökade sin omsättning med 2,6 procent.

– Älmhult har kommit tillbaka och även fått en högre omsättning än innan pandemin. Att Ikea är en så dominerande arbetsgivare gjorde att staden drabbades hårt när många jobbade hemma, säger Anna Wiking.

Omsättningen i Ljungbys stadskärna har ökat med 1,8 procent och är därmed tillbaka på samma nivåer som innan pandemin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Älmhult

Mer i ämnet