Södra Öland i topp när det handlar om soltimmar

Publicerad

Häromdagen stod det klart att Svenska högarna i Stockholms skärgård fick flest soltimmar och vann solligan 2019. Men enligt de egna mätningar som gjorts i Ottenby så sken solen fler timmar där.

Under 90-talet var södra Öland en av de platser som ingick i SVT:s solligan, men när SMHI tog bort sin mätstationen där, försvann södra Öland från tävlingen.

Så soltimmarna som flödar över södra Öland ingår inte längre i SVT:s solliga, men soligt är det. På taket till Ottenbys fågelstation sitter en solmätare monterad sedan ett par år tillbaka och den mätaren visar hur mycket sol som Ölands södra udde fått ta emot.

– I år har vi haft 14 fler soltimmar än Svenska högarna, säger Magnus Hellström på Ottenby fågelstation.

Sedan 2016 mäts soltimmarna i Ottenby på södra Öland igen, efter ett uppehåll på flera år, men de mäts inte längre av SMHI. Nu sker mätningarna i samarbete mellan Ottenby fågelstation och Mörbylånga kommun.

Enligt mätningarna i Ottenby har de haft 632 timmar sol.

Kan man lita på era mätningar då?

– SMHI hade vår solmätare inne för kalibrering i vintras och den ska fungera precis som den ska, säger Magnus Hellström.

Vad har det för betydelse att ha många soltimmar?

– För oss som fågelstation är det intressant att känna till de uppgifterna, och för kommunens del är det ju ett sätt att marknadsföra soliga Öland, säger Magnus Hellström.

Men något firande av det inofficiella soltimmerekordet kommer det inte att bli på Ottebys fågelstation.

– Nej, vi bokför och noterar de uppgifterna bara.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer