Foto: Christine Olsson/TT

Flitiga bibliotekslånare i Emmaboda

Uppdaterad
Publicerad

I Emmaboda kommun gjordes i genomsnitt elva bibliotekslån per invånare i fjol. Emmabodaborna är därmed bland de flitigaste bibliotekslånarna i landet.

Under förra året gjordes 10,9 lån, inklusive barnlitteratur och media, på Emmabodas folkbibliotek när totalantalet lån dividerats med antalet invånare.

Det är den högsta utlåningen i landet per kommuninvånare efter Åsele och Bjurholm i Västerbotten, där i snitt 12 lån gjordes per person under 2017. Riksgenomsnittet låg på knappt 6 lån i fjol, enligt siffror från Kungliga biblioteket.

Flera faktorer bakom ett högre lånantal

– Skillnaderna i olika delar av landet är ganska stora. Vi kan se att där det finns bibliotek som har bra öppettider, ligger bra till geografiskt och har en attraktiv miljö, så ligger också besök och utlåning högre, säger Björn Orring, kommunikatör på Svensk biblioteksförening, till Nyhetsbyrån Siren.

Fyra kommuner under riksgenomsnittet

I Kalmar län hade också Borgholm och Högsby hög utlåning. I Kronobergs län gjordes flest lån per invånare i Ljungby och Uppvidinge.

I de båda länen låg Vimmerby, Hultsfred, Västervik och Markaryd på en lägre andel lån än riksgenomsnittet i fjol. Skolbibliotek ingår inte i statistiken.

Här lånades flest böcker per invånare år 2017

Visa

KALMAR LÄN

Borgholm 9,6

Emmaboda 10,9

Hultsfred 5,4

Högsby 9,0

Kalmar 7,3

Mönsterås 6,6

Mörbylånga 7,6

Nybro 7,9

Oskarshamn 8,1

Torsås 8,4

Vimmerby 5,6

Västervik 4,4

KRONOBERGS LÄN

Alvesta 6,8

Lessebo 6,6

Ljungby 7,9

Markaryd 3,9

Tingsryd 6,8

Uppvidinge 7,6

Växjö 6,6

Älmhult 7,0

Källa: Kungliga biblioteket

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Emmaboda

Mer i ämnet