Flydde från homofobin – nu hyllas han

Uppdaterad
Publicerad

Joshua Kigozi berättade för sin pappa att han var homosexuell. Då stötte familjen ut honom och till slut tvingades han lämna hemlandet Uganda och fly till Växjö. Nu hyllas han på Stockholm Pride.

Under hela sin uppväxt låtsades 26-åriga Joshua Kigozi vara intresserad av tjejer. Men till slut började rykten gå. För två år sedan tvingades han komma ut genom att berätta för sin pappa.

– Han sa till mig att lämna familjen. Han sa att jag var en skam för familjen, säger Joshua Kigozi. Det var en svår tid, för jag var tvungen att gömma mig från folk. Vem som helst hade kunnat hänga ut mig och fått mig arresterad eller misshandlad.

Homosexualitet olagligt

Homosexualitet har sedan länge varit olagligt i Uganda. År 2013 skärptes lagen så att hbtq-personer kunde dömas till livstids fängelse. Den lagen hävdes senare eftersom att för få parlamentsledamöter var närvarande när den röstades igenom.

Fler hatbrott

Trots det hade den strukna lagen en verkan – hatbrotten mot hbtq-personer ökade dramatiskt. Det fick Joshua själv erfara den kvällen när han insåg att det inte räckte med att lämna sin familj – för att undkomma hatet skulle han bli tvungen att lämna landet helt och hållet.

– Jag och min partner var på väg hem från en nattklubb när ett gäng kom fram och ville misshandla oss. Så då flydde jag till Sverige.

Förstår familjen

Joshua vet inte vad som hände med hans pojkvän den kvällen. Han har inte hört något från honom sedan dess. Han har lite kontakt med sin mamma, men ingen i familjen stöttar honom i hans homosexualitet. Det har Joshua förståelse för.

– Min familj var i en riskabel situation, de var blottade, säger han. De var tvungna att anmäla mig till myndigheterna. Annars hade de själva kunnat bli ställda inför rätta.

”Vet inte på vilket sätt jag är en hjälte”

I dag jobbar Joshua på RFSL i Växjö där han hjälper nyanlända hbtq-personer som har varit med om liknande situationer. På Stockholm Pride kommer han att hyllas som en hjälte. Där kommer också en låt som skildrar hans historia att ha premiär. Det är popduon Smith & Thell som tolkar Joshuas Song, som den heter.

– Jag vet inte på vilket sätt jag är en hjälte, säger Joshua Kigozi och skrattar.

– Men det känns bra att de sjunger om mig, lägger han till.

Ser mörkt på Ugandas framtid

Nu är Joshua Kigozis mål att göra skillnad för hbtq-personerna som är kvar i Uganda. Men att få till en långsiktig förändring i landet tror han är nästintill omöjligt.

– 0,1 procents sannolikhet. Det krävs att regeringen ändrar sig, men inte ens då tror jag att samhället kan acceptera homosexuella. Det kommer från rötterna. Vi växer upp och får höra att homosexualitet är någonting dåligt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Stockholm Pride 2015

Mer i ämnet