Berit Åberg-Alsjö är pensionär och funkar som extramormor åt barnen. Foto: SVT

Småländska nordkoreaner utvisas – till Sydkorea

Uppdaterad
Publicerad

Park och Kim hamnade i Småland för tio år sedan, efter flykten från Nordkorea. Deras tre barn pratar småländska. Föräldrarna har fast jobb och eget hus. Men nu ska de utvisas – till Sydkorea. Ett land de aldrig har varit i.

Efter tio år i Sverige bör Park, Kim och deras barn utvisas till Sydkorea, anser Migrationsverket och Migrationsdomstolen.

– Vi vill inget annat än att bo kvar i Sverige, säger Park och Kim. Vi är ingen ekonomisk belastning för samhället. Vi betalar skatt. Vi jobbar. Ändå vill man utvisa oss, säger paret till SVT.

nordkoreafamilj

Dottern kvar

Parks och Kims äldsta dotter bor kvar i Nordkorea, de andra barnen – två flickor och en pojke – är födda i Sverige och har bott i Fågelfors hela tiden, men betraktas av Migrationsverket som medborgare i Sydkorea.

Familjen bodde i kuststaden Chongjin i nordöstra Nordkorea, en del av landet dit nästan inga utlänningar har tillträde. Tankarna på att lämna landet kom efter en svår hungersnöd i slutet av 90-talet, då flera miljoner nordkoreaner dog av svält.

– Det var förfärligt, berättar Kim. Folk frös ihjäl. Många var så svaga att de inte klarade av vintern. Vi fick order om att gräva stora massgravar för att begrava de döda.

Men Park och Kim berättade inte för någon om flyktplanerna. Det skulle vara alldeles för farligt i ett samhälle där man inte kan lita på sin granne och där angiverisystemet är utbrett.

– Vi skulle ha hamna

”Det är här vi hör hemma”, säger Kim och Park. Foto: SVT

t i straffläger.

Kom till Sverige för tio år sedan

För tio år sedan kom Park och Kim till Sverige via Kina med hjälp av amerikanska missionärer. De fick reda på att det fanns en annan värld. En öppnare värld, där människor kan resa vart de vill och tycka vad de vill.

– Vi var fångar i Nordkorea. Vi fick inte lämna vår hemstad utan tillstånd. De intalade oss att Nordkorea var världens bästa land, men vi visste egentligen ingenting. Jag har inte ens varit i huvudstaden Pyongyang – dit fick bara överklassen komma.

Prövas individuellt

Sverige skickar inte tillbaka någon som flytt Nordkorea tillbaka till förtrycket. Men eftersom Sydkorea erbjuder medborgarskap till nordkoreaner väljer Sverige att utvisa dit i stället. Det är ett helt främmande land för Park och Kim i Fågelfors.

Nu har de väntat i tio år på slutgiltigt besked. Att det tagit så lång tid beror på att rätten att stanna i Sverige ska prövas separat för alla familjemedlemmarna. Även för barnen som är nio, sex och fyra år gamla. Där har det också blivit nej. Alla bör skickas till Sydkorea, anser Migrationsverket och Migrationsdomstolen.

 Park, som har haft fast jobb sedan 2016, har fått nej på ansökan om arbetstillstånd. Motiveringen är att han inte har något pass som kan styrka vem han är.

– Men det finns inga i Nordkorea som har pass! säger han förtvivlat. Hur ska vi göra? Varför kan vi inte få stanna här i  Fågelfors?

Nordkorea

• Nordkorea är en kommunistisk diktatur, som styrs av ledaren Kim Jong-Un. Han tog över ledningen när hans far Kim Jong-Il dog 2011. Denne hade i sin tur ärvt makten från sin far, Kim Il-Sung.

• Nordkorea är ett av världens mest slutna länder och majoriteten av de 25 miljoner invånarna lever under hårt förtryck.

• Formellt har fred inte slutits på Koreahalvön efter kriget på 1950-talet. Sedan 2010 har konflikten mellan Nordkorea och de allierade Sydkorea och USA förvärrats. Under 2018 tinade relationen dock rejält, när Kim Jong-Un träffade både Sydkoreas och USA:s presidenter och då sa sig vara villig att arbeta för avspänning och kärnvapennedrustning.

Källor: Landguiden, BBC, med flera

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

nordkoreafamilj

Mer i ämnet