Ett av Kalmarflygs plan krockade med ett rådjur när det skulle lyfta Foto: Svt

Flygplan krockade med rådjur på Kalmars flygplats

Publicerad

Kalmarflygs plan mot Stockholm krockade under måndagen med ett rådjur när det skulle lyfta. Nu utreder flygplatsen hur djuret kunde ta sig in.

Det var 17:10-flyget mot Bromma som på måndagen körde på ett råddjur på landningsbanan. Nu ska flygplatsledningen ta reda på hur rådjuret kunde ta sig in.

– Det är väldigt ovanligt, men det händer ju, men hur vanligt det är vet jag inte, säger Ola Herrloff som är säkerhetsansvarig på Kalmar Öland airport.

Två meter högt staket

Hela området är omgärdat av ett två meter högt staket. Enligt Ola Herrloff så kontrolleras staketet dagligen. Nu görs en extra kontroll för att se om staketet är skadat någonstans.

– Än så länge vet vi inte hur rådjuret tagit sig in, det måste vi utreda och se, säger Ola Herrloff.

Själva krocken påverkade inte flygningen. Planet lyfte och fortsatte till Bromma, men är nu taget ur trafik för besiktning. Trafiken på flygplatsen i Kalmar rullar på som vanligt under tiden som undersökningar pågår om hur djuret kunde ta sig in.

Vad hade hänt om det var ett större djur som en älg som tagit sig in?

– Älgar är ju betydligt större så då hade det förstås blivit större skador på planet, men som tur är har vi inte så mycket älg i de här trakterna, säger Ola Herrloff.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer