I Kalmars gästhamn använder man en så kallad ”seabin” för att samla in skräp i vattnet. Foto: Tindra Englund

Ny satsning för att minska skräpet i gästhamnen

Uppdaterad
Publicerad

En så kallad ”seabin” kommer ta upp en del av Kalmars gästhamn under de kommande månaderna. Detta är en del av kommunens nya satsning för en renare stad.

Mellan juli och oktober kommer en ny sorts soptunna, en ”seabin”, sänkas ner under ytan i Kalmars gästhamn. Tanken är att skräp i form av plast och skräp ska samlas upp i behållaren. Det ska även finnas möjlighet att filtrera oljerester i det vatten som sedan pumpas upp till ytan.

– En del i det handlar om ett hållbarhetsperspektiv. Vi vill värna om staden genom att ta ansvar för allt som har med miljön att göra, säger Stefan Johnson, turistchef på Destination Kalmar.

Han berättar att man är först i Sverige med att prova den nya uppfinningen men att företaget som tillverkar soptunnan fått fler förfrågningar från annat håll.

Med den nya soptunnan hoppas Kalmar kommun kunna samla upp en hel del skräp. Foto: TT

Vägning av skräpet

Idag vet man inte hur mycket skräp det egentligenflyter runt i hamnen men med hjälp av den flytande soptunnan så hoppas man på att kunna få en klarare bild.

– Det beror på, blåser det mycket och är mycket soptunnor så kan det bli en del inte minst när fåglarna sliter i det, då åker det ut ivattnet. Men förhoppningen är att den visar sig effektiv och att vi då kan göra en investering på mer permanent basis.

Tunnan rymmer cirka 20 kilo sopor och kommer att betalas enligt ett hyresavtal under den första tremånadersperioden.

– Kostnaden kommer var på ungefär 6000 kronor i månaden. Skulle vi sedan besluta oss för att köpa den kommer det kosta oss mellan 50 000-60 000 kronor, säger Stefan Johnson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.