Foto: Hanna Nilsson/SVT

Fojo skärper rutiner efter avslöjande om rysk infiltratör

Publicerad

Medieinstitutet Fojo kommer att se över sina rutiner för att göra det svårare för någon med oärliga syften att antas till någon av deras utbildningar.

– Det går inte att få en hundraprocentig garanti mot att förhindra att den som vill lura och infiltrera inte lyckas med det. Men vi ska göra allt vi kan för att förhindra det, säger Kersti Forsberg, verksamhetschef.

Det var Dagens Nyheter som under helgen avslöjade att en agent från den ryska säkerhetstjänsten FSB under våren 2017 fick utbildning i grävande journalistisk vid Fojo i Kalmar. Fojo är en oberoende instituation vid Linnéuniversitetet och den aktuella utbildningen bekostades av svenska biståndspengar.

– Det var först när Dagens Nyheter inledde sin granskning som jag fick kännedom om vad som hänt.

Hur ser du på det?

– Om man utger sig för att vara journalist och lyckas lura folk under de dagarna man befinner sig här så finns heller ingen anledning att fatta misstankar mot personen i fråga. Det känns däremot tryggt att veta att ingen av de andra kursdeltagarna utsatts för något efter kursen.

Är inte förvånad

Enligt Dagens Nyheter ska mannens syfte ha varit att infiltrera kursen för att på så sätt kunna kartlägga de andra deltagarna i jakten på regimkritiska journalister. Kersti Forsberg är dock inte förvånad över det som hänt.

– Med tanke på vilka länder vi pratar om och vad som händer där när det gäller fri och oberoende journalistisk så är jag tyvärr inte förvånad. Men det känns väldigt olustigt.

Kursdeltagarna har utsetts av danska och svenska grävföreningarna och sedan fått utbildningen i Kalmar.

– Vi har tagit lärdom av detta och insett av vi inte kan administrera en utbildning om vi inte också har sista ordet kring vilka som får gå den.

Utöver resan till Kalmar har agenten också fått ett stipendium för att genomföra en granskning hemma i Ryssland. Pengar som Fojos ledning försökt kräva tillbaka.

– Det har inte gått att nå mannen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.