Foto: TT/SVT

Linnéuniversitetet ska förebygga hot och hat mot journalister

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen ger medieinstitutet vid Linnéuniversitetet i Kalmar i uppdrag att utveckla insatser för att förebygga hot och hat riktade till journalister.

– Hatet och hoten mot journalister är ett angrepp på dels de enskilda individerna, men också på yttrandefriheten och demokratin. Därför satsar vi på ökat stöd till de som har blivit utsatta, men även på förebyggande kunskapsinsamling, säger kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) i ett pressmeddelande.

I uppdraget som Fojo, medieinstitutet vid Linnéuniversitetet i Kalmar fått av regeringen ingår det att bygga upp en digital kunskapsbank, genomföra seminarier för kunskaps- och erfarenhetsutbyte samt utforma och och ge råd och stöd anpassade för målgruppen.

Det var igår som regeringen tog beslutet att ge Fojo i uppdrag att ta fram råd och stöd för journalister som drabbas av hat och hot och i uppdraget handlar det också om att nå frilansare och små redaktioner som har begränsade förutsättningar att arbeta med trygghets- och säkerhetsfrågor.

I november 2018 ska Fojo var klar med sitt uppdrag och ha lämnat det till regeringen.

Fakta om Medieinstitutet Fojo

Medieinstitutet Fojo är ett institut vid Linnéuniversitetet i Kalmar som fortbildar journalister. Med detta uppdrag stärker och utvecklar Linnéuniversitetet sin verksamhet med kompetens- och kapacitetsutveckling för att förebygga och hantera journalisters och redaktioners utsatthet för hot och hat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.