Här tar VR-tekniken eleverna rakt ut i Växjötrafiken – följ med

Publicerad

Med hjälp av 360-film och VR-glasögon har eleverna på Bäckaslövskolan i Växjö fått en unik möjlighet att se samma trafiksituation filmad från tre olika perspektiv; bilistens, cyklistens och gångtrafikantens.

– Jag ser en elcykel passera tre andra cyklar, säger Mimmi Isgren.

Hon sitter i klassrummet på Bäckaslövskolan, omgiven av alla sina klasskamrater. Hennes koncentration finns dock på annat håll. Mimmi Isgren befinner sig nämligen mitt ute i Växjös trafik, via de stora grå VR-glasögon hon bär och den film som spelas upp där inne, via glasögonen.

Växjö

– Det känns verkligt, säger Mimmi.

Har själva varit med vid inspelningen

För att ge eleverna en möjlighet att förstå hur de själva uppfattas av andra trafikanter har en viss trafiksituation filmats från olika perspektiv. Vid en cykelövergång kan eleverna till exempel först se situationen filmad från cyklistens perspektiv och därefter direkt bilistens.

Eleverna har själva varit med och spelat in de filmer som visas. Bäckaslövskolans klass fem är först ut i trafikprojektet, andra skolor i Växjö står på tur.

Vill du se det eleverna ser? Kolla i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Växjö

Mer i ämnet