Recept från hela världen delas när papporna i Växjö rör om i grytorna. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Papporna möts runt grytorna – nu utökas projektet

Publicerad

Det lagas mat över kulturgränserna i Växjö. Varannan vecka under hösten träffas pappor med invandrarbakgrund och pappor som är födda i Sverige för att laga mat tillsammans. Och nu är det klart att projektet kommer utökas till fler platser i Kronoberg.

Initiativtagare till projektet, Jens Vikingsson, jobbar själv som kock till vardags och han menar att projektet är speciellt.

– Det som gör pappornas kök unikt är väl att det bara är för pappor, många integrationsprojekt är det mest kvinnor som hoppar på, säger han.

Råvarorna är skänkta

Verksamheten är baserad på ideella krafter där råvarorna är skänkta från olika företagare. Och varannan vecka, sex gånger under hösten, träffas papporna i ett hemkunskapskök på Fagrabäckskolan i Växjö.

Arbetet har varit uppskattat från deltagarna och från och med januari 2018 kommer kulturnämnden i Region Kronoberg stötta verksamheten, vilket innebär att ”Pappornas” kök även kan starta på andra orter i Kronobergs län.

Lär sig nya saker

Tkue Hussein Omer är en av dem som är med och lagar mat. Han har kommit hit tillsammans med sin dotter Afrah.

– Vi utbyter kulturer och matrecept och vi får lära oss nya saker här, det är ett bra sätt att bli integrerad på tycker han.

– Jag har lärt känna nya Växjöbor och människor från hela världen. Och fått höra många gripande och spännande historier om andra människors bakgrund och öden i livet, berättar Jens Vikingsson

Projektet avslutas med en matfestival till våren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer