Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I klippet får du följa med Robert Mattisson och Emelie Holmgren in i deras ödehus som de nu börjat renovera. Foto: SVT/Clary Kroon

Följ med till ödehuset i utvandrarbygden – ska förvandlas till drömboende

Uppdaterad
Publicerad

Emelie Holmgren och Robert Mattisson köpte i höstas ett så kallat ödehus i den småländska utvandrarbygden. Först tänkte de att det var för mycket att göra på huset, men sedan kände det att det skulle kunna förvandla huset till ett drömboende.

– Vi såg hur huset kan bli efter renovering och då kände vi att vi måste ha det, berättar Emelie Holmgren.

Nu har de startat renoveringen och om två år hoppas de att de ska kunna flytta in. 

– Från början sa vi att vi kan flytta in om 10 år, sedan blev det fem år och sedan ett år. Men då sa jag stopp, för det går inte, säger Robert Mattisson. 

Stort intresse för ödehus 

Huset ligger i Lessebo kommun som nyligen startade ett projekt där de identifierat 150 ödehus. Nu jobbar kommunen med att försöka få husen bebodda och intresset har varit ovanligt stort. Nu i slutet av mars var det omkring 150 personen som hört av sig till kommunen och visat intresse. 

Emelie och Robert har letat efter ett hus på landet i flera år och de har märkt av att intresset är stort. Utropspriset för deras hus var drygt 200 000 kronor, men priset tredubblades under budgivningen.

– Jag tror att fler vill flytta ut från städer till naturer och lugnet. Det är en helt annan miljö med en helt annan frihet, säger Robert Mattisson. 

Och Emelie fyller i. 

– Det känns som det är inne att bo på landet. Man ska odla lite och gärna vara självförsörjande. Jag tror att saker som konsumtionshetsen, miljötänk och corona, alla spelar in, säger hon.  

I klippet får du följa med in i parets ödehus och se allt som de nu behöver göra. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer