Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Folke i Ingelstad kan inte längre besöka sin hustrus grav lika lätt efter att kyrkan byggt en ny trappa.

Folke, 85, kan inte längre besöka sin hustrus grav

Uppdaterad
Publicerad
I Ingelstad strax söder om Växjö ligger Östra Torsås kyrka. Här har Svenska kyrkan nyligen byggt en ny trappa och ett staket på baksidan av byggnaden. Samtidigt har en slänt som tidigare använts som genväg till kyrkogården, tagits bort. Och det har gjort att Folke Svensson fått problem att ta sig till sin hustrus grav.

Folke Svensson i Ingelstad är 85 år gammal. Han har besökt sin hustrus grav flera gånger i veckan, något som han har klarat av på egen hand med hjälp av sin rollator.

Sedan en tid kan han dock inte längre göra det. Svenska kyrkan har byggt ett nytt staket och en stentrappa på platsen där Folke brukade gå. Nu måste han ha hjälp varje gång han ska besöka graven, vägen dit har för honom blivit ungefär 500 meter längre än tidigare.

– Vad ska jag göra nu, jag har gått samma väg här många gånger och jag är inte ensam, ett 30-tal andra har också tagit samma väg till kyrkogården, menar Folke Svensson.

En bättre arbetsmiljö på platsen

Mats Lindblad är förvaltningschef för Svenska kyrkan i Växjö och ytterst ansvarig för dessa frågor.

– Åtgärden vi har gjort här är för att förbättra arbetsmiljön och hur det ser ut här på kyrkogården. Innan var det en grässlänt där Folke kunde gå med sin rullator, men det var säkert inte jätteenkelt för Folke att ta sig fram där heller, säger Mats Lindblad.

Irriterad över ombyggnaden

Men Folke Svensson är riktigt irriterad över ombyggnaden och han funderar på vad han ska göra för att visa sitt missnöje för kyrkan.

– Jag känner att man bara skulle gå ur och inte vara med i kyrkan, säger han.

Enligt Mats Lindblad kan det ta upp till två år att få till en lösning där Folke kan gå med sin rollator.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer