Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– När vi öppnade dörren var vi direkt med djuren”, säger en arbetare på Ölands djurpark. Se i klippet hur djurskötarna arbetade i savannstallet där dödsolyckan inträffade. Foto: Google maps/Truls Wallin/SVT Grafik

Ritningen avslöjar: Säkerhetsrutinen på Ölands djurpark gick inte att följa

Uppdaterad
Publicerad

58-årige gästarbetaren Fanica Gherasim stångades i augusti till döds på Ölands djurpark. SVT har nu granskat ritningen av stallet där dödsolyckan inträffade, och den visar att parkens egna rutiner för att skydda arbetarna var omöjlig att följa.

Ölands djurparks egna rutiner säger att det alltid ska finnas en dörr eller vägg mellan personal och djuren i savannstallet, samt en reträttväg.

Men när SVT granskar parkens egna ritningar över stallet syns det att de rutinerna var omöjliga att hålla sig till vid olyckstillfället. Bland annat eftersom den dörr som djurskötarna måste öppna för att släppa in djuren öppnas utåt.

Dödsolyckan på Ölands djurpark

Se i klippet ovan hur djurskötarna arbetade vid tillfället för dödsolyckan.

Arbetsmiljöverket har inte reagerat

I djurparkens egen utredning beskrivs händelseförloppet vid olyckan som så snabbt att olyckan inte hade gått att förutse.

Inte heller Arbetsmiljöverket har haft synpunkter på det oskyddade läget vid dörren, trots att det alltså var där Fanica Gherasim dog.

– Du tittar ju ut och gör en bedömning av om djuren är nära eller långt borta, säger Sinisa Vukovac, som är ansvarig inspektör i utredningen av dödsolyckan.

Närkontakt strikt förbjudet

Men i andra djurparker är närkontakt med elandantiloper strikt förbjuden. Där används ett slussystem som gör att personal inte behöver röra sig i direktkontakt med djuren.

–  De är stora och potentiellt farliga. De är snabba och goda hoppare. Det är inte ovanligt att folk undervärderar dem, säger Lars Versteege som är zoolog på safariparken Beekse Bergen i Nederländerna, som har jobbat med eland och andra antiloper i 18 år.

Dagen efter olyckan gjorde SVT Nyheter Väst en intervju med Borås djurpark, som har liknande rutiner som i Holland och där ensamarbete med antiloper numera är strikt förbjudet. Liknande rutiner finns också på Kolmården.

Efter olyckan har Ölands djurpark sagt till SVT Nyheter Småland att man nu också infört ett liknande system. Parkens driftschef Richard Berglund har tidigare uppgett för SVT att mannen stod framför stalldörren eftersom det var ett snabbt och oväntat förlopp där antilopen blev skrämd av en struts.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsolyckan på Ölands djurpark

Mer i ämnet