För ett renare Östersjön – ”använd mindre solkräm”

Publicerad

Det magnifika segelfartyget Briggen Tre Kronor har blivit en symbol för renare hav.

Det är nio länder runt Östersjön som delar en 800 mil lång kuststräcka. Havsmiljön påverkas av runt 85 miljoner människor, och utsläppen av miljöskadliga ämnen som kväve, fosfor, olika kemikalier, plaster, läkemedel och tungmetaller är betydande.

Symbol för renare hav

Briggen Tre Kronor af Stockholm ligger vid vedkajen i Borgholm i några dagar innan hon seglar vidare mot Helsingfors. Briggen som byggdes i början av 2000-talet är ett symbol- och forskningsfartyg för Initiativet Hållbara Hav som arbetar för ett renare Östersjön.

– När det gäller solkräm till exempel, kom man fram till att det inte var så bra för naturen och då kan man tänka på att man kanske inte smörjer in sig så mycket eller att man badar först och smörjer in sig efteråt i stället säger Korhan Koman, befälhavare på briggen Tre Kronor.

”Det händet när vi hjälps åt”

Som det är i dag så är situationen för Östersjön kritisk i och med människans miljöpåverkan och stora förändringar i ekosystemet.

Fiskbeståndet har påverkats, algblomningarna är fler och delar av havsbotten dör av syrebrist. Men med gemensamma ansträngningar så finns det ändå hopp för Östersjöns framtid anser Initiativet Hållbara Hav.

– När vi hjälps åt och gör saker tillsammans så händer det saker. Det är bara att titta tillbaka, vi har fått ordning på DDT-frågan, vi har fått tillbaka örnar det har kommit även säl tillbaka. Det handlar om att öka medvetenheten hos alla, det är inte bara myndigheter som ska göra det utan även gemene man och hur man agerar i vardagen och sköter våra hushåll, säger Korhan Koman.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer