Foto: Cecilia Ekströmer/SVT

Protesterar mot långa förskoleköer

Uppdaterad
Publicerad

I Virserum och Hultsfred har det varit kö till förskolan sedan 2016, och under fredagen samlades ett tiotal familjer vid kommunhuset för att protestera över att de väntat upp till två och ett halvt år på förskoleplats.

Reem Aldarwish och hennes man har väntat i två år och fyra månader på att deras två barn ska få förskoleplats. Något som binder familjen vid hemmet och försvårar för dem att integreras i det svenska samhället.

– Om vi inte får ha våra barn i förskola kan vi inte gå på SFI och lära oss svenska. Jag tror att språket är nyckeln till varje lås, och vi måste hitta en lösning på detta, säger Zenar Mohamad som tagit initiativ till protesten och själv har väntat i sju månader på en förskoleplats för sin son.

Hultsfred

Trots nya moduler – drygt 100 barn i kö

Hultsfred hade landets största inflyttning under 2016, och sedan dess har kommunen haft svårt att komma i kapp med förskolelokaler och personal. Under de senaste två åren har tio nya avdelningar byggts, men drygt 100 barn väntar fortfarande på en förskoleplats.

– Vi vill ju kunna erbjuda förskoleplats och har byggt ut med 150 platser, och bygger ut för 60 platser till i Hultsfred och Virserum. Vi gör vad vi kan och tror att de som verkligen behöver komma in på SFI eller arbete kommer få en plats för sina barn efter årsskiftet, säger Lars Rosander (C), kommunalråd i Hultsfred.

Lars Rosander (C), kommunalråd Hultsfred. Foto: Cecilia Ekströmer/SVT

Köerna bryter mot skollagen

Skollagen säger att en kommun ska erbjuda plats på förskola inom fyra månader, men istället för att fatta ett beslut om föreläggande har Skolinspektionen skickat en signal till Hultsfreds kommun.

– Jag upplever att myndigheterna har förståelse över att vi gör så gott vi kan, säger Lars Rosander.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hultsfred

Mer i ämnet