Jennie Hagelbergs dotter har haft fyra lärare under loppet av fem år. Det tycker hon är helt oacceptabelt. Foto: Privat/TT

Föräldrar tar ställning mot lärares jobbyte mitt i terminen

Uppdaterad
Publicerad

Växjö kommun har en ny policy som innebär att lärarna inte får byta jobb mitt i terminen. Beslutet kritiseras av lärarförbundet, men välkomnas av flera föräldrar. 

På sociala medier är det flera föräldrar som tycker att det är ett ansvarsfullt beslut av Växjö kommun. De skriver kommentarer som ”äntligen”, ”låter väldigt bra” och ”det borde bli lag på detta”. 

Jennie Hagelberg i Alvesta är en av föräldrarna som diskuterat frågan på vår Facebooksida. Hennes dotter har haft fyra lärare under loppet av fem år och hon tycker att det är helt oacceptabelt. Hon välkomnar de nya policyn i Växjö. 

– Det här beslutet är för barnens bästa. Jag känner att alla lärarbyten som min dotter har upplevt har skapat mycket oro. Det tar tid att lära känna varandra. När min dotters klass fick sin fjärde lärare i årskurs fem så upplevde jag att eleverna var uppgivna. De brydde sig inte över hur det skulle bli, berättar Jennie Hagelberg. 

Lärarförbundet centralt säger att en sådan här policy riskerar att ge Växjö dåligt rykte som arbetsgivare när lärarna om vill byta jobb inom kommunen måste vänta tills terminen är slut.

Jennie tycker att lärarna borde ha en högre lön och en bättre arbetsmiljö, men hon tycker inte att det ska försöka uppnås på bekostnad av baren. 

– Ibland kan man känna att det inte finns någon trygghet kvar i skolan. Det blir större och större klasser och lärarna slutar och byter jobb. Vi måste tänka på barnens bästa, säger Jennie Hagelberg. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.