Foto: Michael Wall Miwa/TT

Förbjudet bekämpningsmedel tillåts i vår

Uppdaterad
Publicerad

I vår får svenska sockerbetsodlare dispens från Kemikalieinspektionen att använda ett medel som Sverige tidigare drivit på för att EU ska förbjuda.

Det handlar om ett medel som innehåller en av tre förbjudna neonikotinoider, och som har pekats ut som delaktiga i de senaste årens bidöd, rapporterar Ekot i Sveriges Radio.

Handlar om nöddispens

Sverige har varit pådrivande för restriktioner för neonikotinoider inom EU, och Kemikalieinspektionens har tidigare sagt nej i liknande ärenden.

Kemikalieinspektionens avdelningschef Agneta Westerberg säger att det handlar om en nöddispens och att den är nödvändig för att odlarna ska få produktionen att fungera över huvud taget. Men beslutet är ifrågasatt inom myndigheten. En del anser att beslutet är dåligt underbyggt och att det går att använda andra, tillåtna medel.

Begränsande villkor

– De är ju godkända för andra typer av användningar också. När vi pratar om sockerbetsodling finns det just nu inte några andra medel som är tillräckligt effektiva, säger Agneta Westerberg.

Sockerbetor lockar inte bin och humlor, och i nöddispensen ingår villkor som begränsar vad som får odlas på åkrarna kommande år.

– Efterföljande säsong får man inte odla andra grödor som blommar. Det är en extra åtgärd vi vidtagit, säger Agneta Westerberg.

Neonikotinoider är en speciell grupp av insektsbekämpningsmedel, insekticider.

De används i exempelvis rapsodlingar där rapsfrön behandlas, betas, med medlen.

Kemiskt har neonikotinoiderna, som namnet antyder, stora likheter med nikotin. Insekterna förlamas och dör vid tillräckligt stor koncentration. Mot vissa skadeinsekter är de mycket effektiva, men de drabbar även vilda bin och humlor.

Vanliga honungsbin drabbas inte lika hårt som de vilda arterna, vilket kan bero på deras samhällen är väldigt stora och tål stora förluster.

Källa: Nature Communications

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer