Fördubbling av andelen med brittisk coronavariant i Kalmar

Uppdaterad
Publicerad

Den brittiska varianten av coronaviruset sprider sig snabbt i Kalmar län. På en vecka har andelen positiva fall med den brittiska varianten fördubblats.

För bara några dagar sedan larmade Region Kalmar län om att den det muterade coronaviruset fått fäste i regionen – under vecka 5 och 6 misstänktes 20 procent vara av den brittiska varianten.

Bara två andra regioner, Västra Götaland och Stockholm, hade större andel av den brittiska varianten då.

Nu konstaterar Region Kalmar län att siffran stigit till 40 procent under vecka sju.

 – Den brittiska varianten är mer smittsam, vilket vi ser just nu i en ökning av antalet smittade i vårt län och att fler personer behöver sjukhusvård igen, säger biträdande smittskyddsläkare Per-Åke Jarnheimer, i ett pressmeddelande.

Hör regionPer-Åke Jarnheimer berätta mer om hur situationen med brittiska virusvarianten ser ut i klippet.

”Extra försiktighet”

Han ser en allvarlig risk för att antalet insjuknade kan öka ytterligare de närmaste veckorna.

Nästa vecka när skolorna startar igen efter sportlovet rekommenderas distansundervisning både i högstadiet och gymnasiet.

– Har man som vuxen träffat nya kontakter under sportlovet är det också viktigt att man gör vad man kan för att förhindra smittspridning, detta är inget som enbart rör barn och ungdomar, säger Per-Åke Jarnheimer.

Mutationer i Kronoberg

Under veckorna 5 och 6 hade Region Kronoberg har man hittills två konstaterade fall av den brittiska varianten, av hundra tester.

Men nya labbtester visar på ytterligare 20 ”sannolika fall” av den brittiska varianten och totalt 10 ”möjliga fall” av de sydafrikanska eller brasilianska mutationerna.

I de fall där man misstänker att personer drabbats av muterade varianter gör regionen särskild smittspårning, säger smittskyddsläkaren Christian Blomkvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.