Hör Robert Loeffel på polisregion Syd om åtgärderna för att minska personrånen i Växjö. Foto: Johan Nilsson/TT/Jan-Eric Lundberg/SVT

Fördubbling av antalet personrån i Växjö

Publicerad

Hittills i år har antalet personrån i Växjö ökat stort. Enligt polisens statistik har rånen nästan dubblerats jämfört med samma tid ifjol. Från ett 30-tal till 55 i år.

– Det är i  Växjö problemet finns säger Robert Loeffel från Polisregion syd, vi har nästan inga personrån alls i småorterna utanför Växjö.

Polisen ser allvarligt på den senaste tidens stora ökning och sätter in nya resurser för att lösa problemen.

– Vi styr om våra resurser för att titta på det här. Vi kommer att jobba med både dold och synlig bevakning, bland annat sätta upp fler fasta kameror för övervakning, flyga drönare och använda polisens kroppskameror.

Polisen har hopp om åtgärderna

Enligt polisen så ska de här extra resurserna räcka för att komma till bukt med problemen.

– Vi vet ganska väl vilka kretsar som det här kan röra sig om. Vi ska öka trycket mot dessa grupper, säger Robert Loeffel

Antalet personrån i hela landet har varierat något under de senaste åren. 2019 anmäldes drygt 9000 personrån. I den nationella trygghetsundersökningen uppger 1,4 procent av befolkningen i åldrarna 16-84 år att de har utsatts för personrån eller försök till det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.