”Tidig upptäckt och tidiga samordnade insatser är det viktigaste”, säger Åsa Furén Thulin, sektionschef på SKR, Sveriges regioner och kommuner.

SKR: ”Förebyggande arbete det viktigaste”

Publicerad

– Merparten av kommunerna tar ansvar för människor med spelberoende.
Det säger Åsa Furén Thulin som är sektionschef på SKR, Sveriges regioner och kommuner.

Det är drygt två år sedan det blev lag på att landets kommuner hade ansvaret att förebygga spelmissbruk och ge stöd åt människor med spelberoende.

Åsa Furén Thulin som är sektionschef på SKR, säger att många av landets kommuner har utbildat sin personal i metoder som syftar till att hjälpa personer med spelberoende.

Kommunerna har klarat det bra

Hon är än så länge nöjd med det resultat hon kan se och säger att kommunerna klarat sitt nya uppdrag bra.

– Men än så länge finns det ingen heltäckande statistik som kan svara på hur många som faktiskt fått hjälp och hur det har gått. Senare i år kommer troligen sådana siffror att finnas, säger hon.

Tidig upptäckt viktig

Även om de uppgifterna inte finns än, vet man dock att ju tidigare kommunen kan gå in med en insats till den som behöver det, desto bättre blir resultatet, säger Åsa Fuhrén Thulin.

– Tidig upptäckt och tidiga samordnade insatser är det viktigaste, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.