Arkivbild på ett kalhygge på moränmark. Foto: Bertil Olofsson

Flyttade jord utan tillstånd – straffas med företagsbot

Publicerad

Bolaget anlitades för ett grävarbete i samband med ett vägbygge i Älmhults kommun. Men under arbetet schaktades stora mängder morän bort från platsen utan tillstånd. Nu döms bolaget för otillåten miljöverksamhet.

Företaget, som är registrerat i Värnamo kommun, bedriver bland annat brytning av berg- och grusmaterial och anläggningar av vägar.

2015 anlitades bolaget av Älmhults kommun för att utföra ett grävarbete i anslutning till ett vägbygge intill väg 120, väster om Älmhult. Uppdraget gick ut på att gräva bort vegetationsmassor och placera dem ovanpå kommunens nyförläggning av vatten och avloppsledningar. Men under arbetets gång gjorde företaget ett uttag på nära 2 000 kubikmeter av jordarten morän på kommunens mark.

Älmhult

Anmäldes av kommunen

Älmhults kommun åtalsanmälde företaget för otillåten miljöverksamhet, då det bedrivit täktverksamhet utan täkttillstånd eller tillstånd från markägaren. Täkt är beteckningen på en plats eller fyndighet som utnyttjas för utvinning, brytning eller insamling av material för försäljning eller egen användning, och täktverksamheten är tillståndspliktig.

Olika uppfattningar mellan parterna

Företrädare för kommunen har i rätten menat på att bortschaktningen av moränen har skapat ”stora sår” i kommunens skogsmark, och att hålen sedan fyllts igen ”med stenar och stubbar”. Bolaget å sin sida hävdar att det inte alls har varit fråga om en täktverksamhet.

Växjö tingsrätt har nu avgjort målet och konstaterar att bolaget har bedrivit tältverksamhet utan tillstånd. Därmed döms bolaget till en företagsbot på 80 000 kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Älmhult

Mer i ämnet