Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Mikael Fritzon/TT

Misstänks för grov våldtäkt i hemtjänsten i Vimmerby – kan få sju års fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen avslutades tingsrättsförhandlingarna i det uppmärksammade målet i Kalmar tingsrätt. Den kommunanställde mannen i 40-årsåldern är misstänkt för grov våldtäkt på en kvinna som han vårdade, samt ett tjugotal fall av kränkande fotografering.

Våldtäkten anses enligt åtalet som grov eftersom mannen påstås ha utnyttjat sin anställning vid hemtjänsten i Vimmerby kommun, där brotten misstänkts ha skett. Något som SVT tidigare har rapporterat om.

Yrkar på sju år

Åklagare Kerstin Eriksson yrkar på ett långt fängelsestraff för mannen.

– Jag har yrkat på fängelsestraff för de här gärningarna och bedömt straffvärdet till ungefär sju år, säger hon till SVT.

Mannen nekar till grov våldtäkt men har erkänt brott när det gäller kränkande fotografering.

– Min klient har förnekat de grövre anklagelserna, men i någon mån har han erkänt de mindre allvarliga gärningarna, säger försvarsadvokat Peter Frisén.

Han fortsätter:

– Han har aldrig haft något uppstå att skada eller kränka någon av målsäganden.

Genomgår en utredning

Den åtalade mannen genomgår även en rättspsykiatrisk undersökning som kan komma att påverka utfallet av domen.

– Utifrån vad den leder till kan det bli fängelsestraff eller så kan det vara så att det inte kan bli ett fängelsestraff beroende på vad utredningen kommer fram till, säger Kerstin Eriksson, åklagare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.