2015 såldes Mörbylånga hamn till en privat byggentreprenör som planerade 150 nya lägenheter och hotell i hamnen – ett projekt som aldrig blev av. Nu får Mörbylånga betala 7 miljoner i skadestånd till bolaget för att avtalet aldrig blev verklighet. Foto: SVT/Arkiv

Tvisten över: Mörbylånga får betala sju miljoner till byggentreprenör

Uppdaterad
Publicerad

Tvisten mellan Mörbylånga och byggentreprenören Salman Investments om byggprojektet i Mörbylånga hamn har nått en förlikning. Kommunen åtar sig att betala sju miljoner till företaget för att man brutit ett avtal kring exploatering av hamnen – långt ifrån de drygt 300 miljoner som företaget först begärde.

– Det känns skönt att den här segdragna historien äntligen fått ett slut. Det avtal kommunen ingick med Salman var inte optimalt utformat, beslut har fattats av kommunen som inte gått i linje med intentionerna i avtalet. Vidare har kommunen förståelse för att det funnits olika uppfattningar om hur avtalet ska tolkas, säger Ann Willsund, kommundirektör i Mörbylånga i ett pressmeddelande.

Det var i november 2019 som bolaget stämde Mörbylånga kommun för avtalsbrott och yrkade ett skadestånd på 311 miljoner kronor. Detta efter att man fyra år tidigare träffat ett avtal kring 150 nya bostäder och hotell i hamnen, som aldrig blev av.

Avtal upphör

Men efter att tvisten till slut hamnat i tingsrätten har man nu alltså nått förlikning. Förlikningen innebär förutom att Mörbylånga kommun får betala sju miljoner kronor även att de avtal som parterna ingått rörande hamnen helt upphör.

– Vi är nöjda med den förlikning som ingåtts och tar lärdom av den här historien inför kommande exploateringar, säger Ann Willsund i pressmeddelandet.

Fick 7 av 311 miljoner – ändå nöjd

Hussam Salman är vd och ägare till Salman Investment AB. Han uppger att bolaget satsat omkring nio miljoner kronor under tio år i utveckling av projektet, men är trots det nöjd med förlikningen.

– Jag är absolut nöjd att vi till slut fick en lösning på denna tvist som kunde lika gärna tagit många år att lösa. Det var en tvist som inte var bra för någon, varken för mig, kommunen eller invånarna, säger Hussam Salman till SVT

Du begärde 311 miljoner men fick 7, är du nöjd med det?

– Det var inte pengarna som var målet. Jag ville att kommunen skulle erkänna att de gjort fel, att det var de som bröt mot avtalet, vilket de nu gjort så jag är nöjd, säger Hussam Salman.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer